Oktober er den koldeste måned

‣ Forfatter: Christoffer Carlsson

‣ Oversætter: Nanna Gyldenkærne

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Pris: 199 kr.

‣ Målgruppe:14-19 årige

‣ Sidetal: 208

‣ ISBN: 9788763851145

”Carry only what you fear”. Sådan indledes Oktober er den koldeste måned, hvor værkets hovedperson, Vega lytter til Bruce Springsteen ord. Citatet synes velvalgt, da Oktober er den koldeste måned emmer af kulde. Udover Springsteen er det Buddy Holly og Fleed Foxes, der leverer underlægningsmusik på udvalgte steder.

Vega bor i udkanten af en udkant i Sverige, hendes mor arbejder på det lokale stamværtshus, onklen lever af at sælge hjemmebrændt, broderen leverer varerne, når bestillingerne løber ind til onklen ude i den fjerne skov.

Midt i mose og mæsk er en nabo Hellmann blevet dræbt. Liget af samme Hellmann har Vega og broderen Jakob kørt væk i Jakobs bil. Vega er næsten-kæreste med naboens Tom, hvis mor Diana har det svært med økonomien. Jakob flygter fra politiets mange spørgsmål, og alle de løse tråde giver masser af stof til en krimi. Intet er, som det kunne se ud til at være.

”I Varvet arver man sit hus, måden man lever på og sit tilhørsforhold. Historien ligger én i blodet, uanset om man vil det eller ej.” Sådan er det i Sveriges provinsudkant. Man er lukket og låst i livet, man må følge med i den ramme, man har arvet.

Bogens titel: ”Oktober er den koldeste måned” siger ikke noget om al den regn, der også er i oktober og i bogen: ”Da aftenen kom, begyndte det at regne. Alle farver blev mere matte, fik en tyk hinde af gråt over sig. Til forskel fra de tidligere dages byger var skydækket tungt og vedvarende, og når den form for oktoberregn trak ind over Varvet, vidste man, at den ikke lige ville aftage, sommetider kunne den vare i flere dage.”

Regnens, mosen og tågen får alle mennesker til at synke ind i deres skæbne. Det gør de, men nogle af dem slår sig lidt i tøjret. Vega, Tom og Jakob forsøger at leve deres eget liv, men de er også indbyggere i Varvet. Midt i en kærlighedshistorie, et forældreopgør og et mord bliver de alligevel måske lidt klogere.

Oktober er den koldeste måned er en krimi, der er fyldt med spænding og uforudsigelighed. Den er skrevet til unge, og her møder man nogle unge, der håndterer haglgevær med stor selvfølgelighed.

”Well sir, I guess there is just a meanness in this world”, som Bruce synger på ”Nebraska”.

Forfatteren er årgang 1986, han husker, hvordan det var at være ung.

Læseprøve:Oktober er den koldeste måned

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.