Ondskabninger

‣ Forfatter: John Kenn Mortensen

‣ Illustrator: John Kenn Mortensen

‣ Forlag: Alinea

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 125

‣ Målgruppe:Indskolingen

‣ Sidetal: 24

‣ ISBN: 9788723527271

”Sidsel er vågen.
Hun ligger i sin sovepose på en sofa
hos sin mormor.
Selvom hun er vågen
åbner hun ikke øjnene.”

Så er der kvalitetsbørnelitteratur til indskolingen – til oplæsning, selvlæsning og samtale.

“Miniværk” hedder en ny serie af små bøger, der skal rumme korte værker med gribende historier til netop indskolingen. Indtil nu rummer serien tre bind, men flere skal følge.

Ondskabninger er John Kenn Mortensens bidrag til serien. Her er tale om letgenkendelig John Kenn Mortensen i både tekst og streg. Altså en gyser skrevet med hvide bogstaver på sortbogstaver og uhyggelige skabninger med tomme øjenhuler.

Under Sidsels seng venter disse ondskabninger kun på, at hun vågner, så de kan bruge hendes kød på en pizza. Men Sidsel er snarrådig, for når hun ikke kan se ondskabningerne, kan de ikke røre hende. Så det er bare om at klemme øjnene i. Det skal ikke afsløres, hvordan det (måske) lykkes Sidsel at redde både sig selv og hele sin familie, inklusiv lillebror, mormor og morbror, fra at ende som pizzaguf.

Historien fortælles med synsvinklen bundet til Sidsel i et letlæst dansk og med virkelig uhyggeligt gode tegninger. Men det kender man jo fra John Kenn Mortensens tuschpen. Tegningerne underbygger hele vejen igennem teksten – og den uhyggelige gyserstemning.

Ondskabninger kan kun overvindes ved at tænke kreativt, og selvom Sidsel er hunderæd, udviser hun stort mod og bliver en familiehelt.

Gyseren Ondskabninger er velegnet til danskundervisningen i indskolingen, men også til oplæsning ved lejrbålet eller derhjemme, hvis man ikke ønsker, barnet skal falde i søvn med det samme.

Om John Kenn Mortensen

Læs mere om udgivelsen

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.