Opfør dig ordentligt – og vær en god ven, (en bog om takt og tone til dig & dine forældre)

‣ Forfatter: Sabine Lemire

‣ Illustrator: Rasmus Bregnhøi

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 99,95 - indbundet 249,95

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 130

‣ ISBN: 9788711455500

Joken lyder tit: ”Emma gad – vi gider ikke!” med slet skjult hevisning til gode gamle Emma Gad og hendes bog om etikette fra en svunden verden.

Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi gider, og de har med denne herlige udgivelse vovet sig ud i et minefelt, for hvad er god opførsel her i en senmoderne, individualiseret virkelighed?

Gennem sin dobbelthenvendelse til både barn og voksne giver ”Opfør dig ordentligt” gode råd både til barnet, men i særlige tekstbokse også til de voksne. Og det både i den virkelige verden og ude i cyberspace.

Bogen er opdelt i tydeligt opdelte emner fra – ”Lær at hilse” – over – ”Ude i verden” og ”Skærme og internet” – til – ”Hvordan har du det?”. Og så sluttes der af med en multiple choice quiz, der på humorisktisk måde forsøger at afdække: Er du et englebarn eller møgunge?

Jeg læste fornylig, at der i Danmark findes ikke mindre end 37 (syvogtredive) forskellige familiemønstre. Det betyder, at det er mange normer og vaner, der skal arbejde(s) sammen for at få børn og voksnes liv til at fungere til hverdag og fest. At normerne har forandret sig gennem årene mærkes måske tydeligst i daginstitioner og i skolen, hvor personalet må arbejde hårdt for at få samarbejdet de mange normer (eller mangel herpå) børnene møder op med. Bogens ærinde er at få barnets samliv med omgivelserne til at foregå på en så problemløs måde som muligt.

Kan man overhovedet skrive en bog om takt og tone her i 2015? Jo, det kan man, hvis man som Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi er tydelige i budskabet (så tydelige, at det sine steder kan diskuteres) og så tilfører bogen en gevaldig portion humor i form af Rasmus Bregnhøis helt uimodståelige humoristiske illustrationer og tegneserieindslag, tegnet i sædvanlig suveræn stil. Min favorit er striben, hvor drengen må redde sin mobil op af toilettet efter at have tisset, og teksten lyder: ”Man må vide hvornår man må bruge sin skærm!” (Den er vist ikke kun rettet mod børnene?) Eller striben om hygiejne, hvor rådet til drengen lyder: ”Husk at tage dit gamle tøj af, før du tager nyt på.”

Sabine Lemires og Rasmus Bregnhøis ”Opfør dig ordentligt” kan på sin gode og ligefremme måde indgå i arbejdet med at få livet til at fungere, når vi er sammen, så vi ikke slår os på eller irriterer vores medmennesker. Gennem sin direkte henvendelse til barnelæseren og den voksne, tvinger den læseren til at gå i dialog samtidig med at den hverken udstiller den voksne eller barnet. Men der er ingen tvivl om, at dette værk vil træde nogle over tæerne, men det gør vel heller ikke noget, for der er løbet meget vand i søen siden Emma Gad skrev sin takt og tone bog.

”Opfør dig ordentligt” anbefales på det varmeste til de små hjem, skolen og fritidsinstitioner og hvor store og små mennesker ellers færdes. Her kan både lille som stor blive klogere på både sig selv og den anden – og det er noget, vi i allerhøjeste grad har brug for i vores inklusionstider hvor vi hver for sig er, eller vil være, i centrum.

http://issuu.com/

http://www.carlsen.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.