Oprøreren – Divergent 2

‣ Forfatter: Veronica Roth

‣ Oversætter: John Lysmand

‣ Forlag: Alvilda

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 179,-

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 443

‣ ISBN: 9788771053159

Da jeg kommer tilbage på mit værelse om aftenen, stikker jeg en hånd ind under madrassen for at sikre mig, at pistolen stadig er der. Mine fingre finder aftrækkeren, og min hals snører sig sammen, som om jeg har fået en allergisk reaktion. Jeg trækker hånden til mig og knæler ved siden af sengen, mens jeg gisper efter luft. Det varer lidt, før følelsen forsvinder. Hvad er der dog galt med dig? Jeg ryster på hovedet. Tag dig nu sammen. Og det er præcis sådan det føles: som om jeg er gået i stykker og er nødt til at samle stumperne sammen for at blive hel igen.

”Oprøreren” er 2. del af trilogien ”Divergent”. Hovedpersonen Beatrice (kalder sig selv Tris) befinder sig fremtidens USA efter en omvæltende katastrofe. I dette dystopiske samfund er livet hårdt og ubarmhjertigt. Samfundet er inddelt i 5 grupper – de såkaldte faktioner, og hver indbygger skal være tilknyttet én af dem. Men den 16-årige Beatrice er en ”divergent” – en afviger. Hun vælger at knytte sig til skytsenglene, der er barske og frygtløse. Her i andet bind udbryder der krig mellem de forskellige faktioner, og der udvises ingen nåde. At være afviger er dødsens farligt og skal for en hver pris holdes hemmeligt – selv for ens bedste og tætteste venner. Tris kommer til at foretage nogle svære og afgørende valg.

Bogen er rigtigt godt skrevet i et letflydende og ungdommeligt sprog. Det gode plot og intrigerne udvikler sig hastigt på en uforudsigelig måde og fastholder læseren i en intens spænding. Historien berettes i 1. person af den 16-årige Tris, der er en handlekraftig og reflekterende (og meget moden) pige. Hendes tanker og følelser er skildret indlevende og med psykologisk troværdighed.

Bøgerne skal læses i rækkefølge.

Dette andet bind lever fuldt ud op til første bind. Spændingen stiger støt hele bogen igennem og man kan næsten ikke lægge den fra sig. Min 12-årige datter har ikke vist den største interesse i at læse mere end hun skal. Men denne serie har simpelthen ”kick-startet” hendes læselyst. Hun har slugt alle tre bind. Hvis man har læst og haft glæde af ”The Hunger Game”, vil man uden tvivl begejstres af denne serie. Jeg kan kun anbefale serien den på det varmeste.

http://alvilda.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Sanne Katrine Haugaard

Uddannet fra Zahles Seminarium i 1995. Har været ansat på Skovshoved Skole siden 1995. Blev i 2002 uddannet som skolebibliotekar og har fungeret som sådan siden.