Orgasmebogen 

‣ Forfatter: Kristine Tiedt

‣ Illustrator: Kristine Tiedt

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: Set til 199 

‣ Målgruppe:15-16 årsalderen

‣ Sidetal: 200 sider

‣ ISBN: 9788702299755

“Nogengange tænker jeg, at en orgasme ikke kun er noget, man “får”. Det er også noget man selv “tager”.

Med disse ord slutter Kristine Tiedts anderledes og oplysende grafiske roman om sex og lyst. Denne afsluttende tanke opsummerer bogens handling og budskab meget godt, da Kristine Tiedt i sin bog gør op med stereotype forestillinger om kvinder, kvinders lyst, kvinders biologi og kvindens rolle sammen med manden.

Derudover gør Kristine Tiedt også op med årelange definitioner, som hun kalder enten forældede eller forkerte. Kristine Tiedt går på ordniveau og ingen detaljer går hendes næse forbi, men det bliver ikke ordkløveri, og hun har på mange måder fingeren på pulsen, hvad angår problematikker i vores samfunds syn på kvinder gennem de ord, vi anvender.
Bogen må i den grad siges at være samtidsrelevant. For at nævne nogle eksempler kan det f.eks. fremhæves, at bogen minder os om, at hver gang vi har sex, er det en slags første gang, hvor vi skal sikre os, at vi har vores partners samtykke. Derudover gør bogen op med den stereotype opfattelse af, at samleje er noget en mand og en kvinde har, ligesom der skelnes mellem det køn, man er tildelt ved fødslen og kønsidentitet.

Da jeg modtog Orgasmebogen til anmeldelse fra redaktionen var min første tanke: Hvordan i alverden går jeg til denne opgave? Min næste tanke var, hvor lægger jeg bogen, når svigerfamilien kommer på besøg. Efter en god og informativ læseoplevelse nåede jeg dog til den konklusion, at bogen selvfølgelig skulle ligge på min faste “jeg er i gang med at lave anmeldelser af bøgerne bord” i hjørnet af stuen. Pladsen er fuldt fortjent og måske mine gæster, ligesom jeg selv, kan blive klogere på kvinders biologi, lyst og seksualitet.

Den grafiske roman, Orgamsebogen, handler om sex og lyst med fokus på piger og kvinder. Grunden til at jeg ikke kalder værket en fagbog, som bogen ellers på mange måder minder om, er, at informationerne bliver fortalt gennem et narrativ med de 3 karakterer: Kvinden, Kussen og Eksperten. De 3 isolerer sig i en campingvogn på en øde ø, fordi de er bange for, at den samtale de skal have, kan give anledning til, at de får deres instagramkonto slettet eller bliver fjernet fra googlesøgninger. Eksperten er (som der også ligger i ordet) ekspert og har medbragt stakkevis af bøger. Kvinden repræsenterer læseren og stiller alle spørgsmålene. Kussen er (ikke overraskende) en kusse og dens karakter indeholder lige dele kådhed og opgivenhed på dens køns vegne.

Bogen har et smukt layout med et omslag i svagt rosa med billeder og skrift i guld. Bogen er hele vejen igennem gennemført, og sjældent er en forfatter kommet så godt i mål med så kompakt et informationsniveau uden, at det bliver tørt og kedeligt. Bogen er altså både informativ og smuk, og så vil den helt sikkert også skabe debat. Tegnestilen er fin og farverne lette. Der inddrages både fotografier fra nyere og ældre tid, diagrammer, modeller, flowcharts og meget andet sat sammen til en gennemført helhed.


Målgruppen for bogen er alle fra omkring 15-16 årsalderen og flere af siderne ville være et godt afsæt for sundheds- og seksualundervisningen i folkeskolens ældste klasser.  Orgamsebogen burde være en fast fødselsdagsgave, man modtager, når man fylder 15. – Drenge og piger (og alle andre kønsidentiteter for den sags skyld.)

Anmeldelsen er skrevet af Nina Færge Rabjerg

Nina er uddannet lærer (2014) og Cand. Pæd. i didaktik dansk med speciale i litterær vurdering af børnelitteratur (2020). Hun arbejder delvist som lærer og delvist som freelanceskribent, hvor hun udarbejder undervisningsmateriale til skønlitterære værker. Nina elsker bøger og specielt børne- og ungdomslitteratur - fra smukke billedbøger over skæve grafiske romaner til den gode fortælling.