På hotel

‣ Forfatter: Reimar Torkil Juul

‣ Illustrator: Molly Wittus

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 269,95

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 44

‣ ISBN: 9788771515817

”På chaiselongen ligger en tiger, den ser lækkersulten ud. 

Tigeren ser på Mo, Mo ser på tigeren. Tigeren blinker ikke. Mo er igen lige ved at græde. 

Jeg spiser dig sgu, tisker tigeren. – Jeg skal nok være blid.”  

Det er en fremragende fortælling, der findes på hotellet, hvor Mo er tjekket ind. Eller … hun er måske ikke tjekket ind. Mo er blevet uvenner med sine voksne, hun har smækket med døren og er taget på hotel. Men hun kan ikke finde rundt på hotellet, da hun forlader sit værelse for at få morgenmad.

”Mo er blevet sulten af alt sit drømmeri og vil spise morgenbuffet i restauranten. Buffet er et langt bord med masser af mad ovenpå, eksempelvis røræg, ristet brød og to slags juice.”

Nu leder hun efter morgenmadsbuffeten, hun finder den, og her er der en gnu og senere på hotellet er der masser af andre dyr. Også tigeren, der er lækkersulten.

Det er en underfundig historie, der er sjove vendinger og sære ord. Det er de to debutanter i børnelitteraturen Reimar Torkil Juul og Molly Wittus, der står bag. De gør det godt. Illustrationerne er fyldt med gode detaljer, dyrene er sære og alligevel genkendelige i forhold til deres art. Undervejs er der tre dobbeltopslag uden tekst, altså helt uden ord, men teksten er i billederne. Man læser billederne helt på samme niveau som man læser ordene. Ordene er skrevet med håndskrift, som var det Mo selv, der skrev. På hotel er en bog, der skal læses op, mens man som barn læser med på billedsiden.

Der er masser af samtalestof i bogen. Hvornår bliver man så rasende, at man har lyst til at flytte på hotel? Hvad er en morgenmadsbuffet egentlig? Hvordan kan man blive væk på et hotel? Hvad gør man, hvis man møder en lækkersulten tiger?

Læs den op, tal om billederne og teksten. Og gå så til festen på hotellets tag.

Illustrator Molly Wittus

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.