På opdagelse med Mumi – en drej-på-hjulet-bog

‣ Forfatter: Tove Jansson

‣ Illustrator: Efter Tove JanssonMoomin Characters TM

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 129,95

‣ Målgruppe:2+

‣ Sidetal: 10

‣ ISBN: 9788702181364

Vi følger Mumitrolden på sin tur rundt hos Mumimor i haven, Lille My i skoven, Mumifar på fisketur og Snorkfrøkenen på stranden. Til sidst mødes de alle og spiser sammen.

På hvert opslag kan man dreje på et lille hjul i bogens side og se, hvad der gemmer sig i billedet.

Illustrationerne er på alle måder klassiske og tro mod Tove Janssons originaludtryk. Teksten består af et lille vers til hvert opslag – der er ikke tale om stor lyrik, og det kan kræve en gennemlæsning eller to, før man finder den rette rytme til oplæsning:

Jeg ser Mumimor
i sin have, den er stor.
Drej på hjulet, prøv at se.
Gemt i jorden, hvad er det?

Ideen med hjulet er egentlig lidt sjov, men i praksis er det ikke så nemt for ‘små hænder’ – som hjulet, ifølge bogens bagsidetekst, er ‘helt perfekt’ til – at dreje med det; det kræver fingerkræfter og kan være vanskeligt at få fat i, når et mindre barn sidder med bogen. Til gengæld giver det sikkert lidt til finmotorikken.

Holder man af Mumiuniverset og kan se igennem fingre med den lidt kluntede tekst, kan bogen fungere som et hyggeligt stykke legetøj i bogform – så længe interessen for hjulet varer ved.

http://www.gyldendal.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Maria Seebach

Maria er uddannet pædagog og arbejder som sådan i en vuggestue i Hørsholm. Maria har specialiseret sig i de 0-6årige og bl.a. beskæftiget sig med pædagogens valg, vurdering og brug af børnelitteratur i daginstitutionen – derigennem har hun fået et særligt fokus på, hvordan forskellige bøger præsenterer børnene for forskellige udtryk, både æstetisk og kulturelt. Maria har især interesse i bøger henvendt til aldersgruppen 0-6 år, dvs. hovedsageligt billedbøger med hovedvægt på billedsiden og mere eller mindre tekst.