Panter 

‣ Forfatter: Dorte Østengren-Olsen

‣ Forlag: Byens Forlag

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 199,00

‣ Målgruppe:11 - 14 år

‣ Sidetal: 92

‣ ISBN: 9788776160647

Dorte Østengren-Olsen har skrevet en lille, kort børneroman, der fortæller om glæden ved venskaber, nye og gamle. Det er otteogfirs smalle sider, der fortæller om en uge i Rosas liv.

Rosa går i femte klasse. Hun har nogle virkelig gode venner i Stella og Jamie. De går i skole i København, tæt på metroen, tæt på et flygtningecenter og tæt på Fælleden, hvor deres klasse bliver sendt ud for at finde fugle og fuglestemmer:

”Nogle skoledage varer evigt. Andre flyver afsted. I dag går alt langsomt. Lige indtil vi har natur-teknologi. Mia sender os ud på fælleden i grupper. Vi skal finde tre fugle, tage billeder, optage lyd og skrive levesteder. Jeg er sammen med Jamie og Stella. Vi går væk fra de andre, så der er fred til at høre fuglene synge.”

De tre venner bruger megen tid sammen i skolen og i fritiden. Rosa er lillesøster til Laura, der er en irriterende teenagestoresøster, men Rosa har (selvom hun er 12 år og alt for stor til den slags) fortsat sit elskede tøjdyr Panter. Den sorte panter fik hun af sin morfar, der nu er død.

Konflikten kommer, da skolen arrangerer en indsamling til flygtningebørnene på det nærliggende flygtningecenter. Laura giver Panter videre til indsamlingen, og så må Rosa forsøge at redde sit tøjdyr ud fra indsamlingscontaineren. Der sker en hel del, men undervejs bliver Rosa venner med Hamsa, der bor på flygtningecenteret sammen med sin lillesøster, der tilfældigvis har fået Panter.

Hele romanen er skrevet i korte overskuelige kapitler. Det er (for børn i København) en genkendelig hverdag, der indrammer begivenhederne. Ingen skolebørn i små lokalsamfund i provinsen tager metroen til noget som helst, men venskabet i klassen, skolens hverdag og lærernes reaktioner er genkendelige for mange børn.

Sproget er letlæseligt, handlingen overskuelig, og der er mange troværdige dialoger i bogen. Sådan er der nogle børn der er. Og heldigvis er der også lærere som Mia og gymnastikvikaren Ellen, der tager sig tid til at høre ”den virkelige historie”. “Panter” kan anbefale til selvstændig læsning på mellemtrinnet. Den er sort uden på, men indholdet er i flere nuancer.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.