#Parisjetaime

‣ Forfatter: Sanne Munk Jensen

‣ Illustrator: Sofie Louise Dam

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 179,95

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788702286519

#Parisjetaime var oprindeligt Sanne Munk Jensens bidrag til den aarhusianske Hay-Festival i 2017, hvor den var med i novellesamlingen Lige nu (2017). Her er samme fortælling, illustreret af Sofie Louise Dam, nu som led i Gyldendals serie Billednoveller.

Sanne Munk Jensen har forladt Nordjylland og lader sin jeg-fortæller tage på storbyferie i byernes by, Paris, med sin ni år ældre kæreste. Vi er med på hotellet der ligger ned til Seinen, på shoppetur i modeforretningerne på Champ Élysées, i Notre Dame og er sågar på tur i operaen.

På instagram, under hashtagget #Parisjetaime, ser alt perfekt ud; men mellem linjerne i Sanne Munk Jensens tekst og i Sofie Louise Dams kuldslåede og blåtonede billedside, oplever vi parallelt hermed en helt anden virkelighed og fortælling. Man kan mildt sagt sige, at Joachim og jeg-fortælleren har glemt at mærke sig selv og at forventningsafstemme både turen og deres forhold; men det skal der ikke
afsløres mere om her.

#Parisjetaime anbefales varmt til litteraturundervisningen i de ældste klasser. Det klæder den ret tekstunge novelle at udkomme tilført Sofie Louise Dams billedside. En billedside der understreger Sanne Munk Jensens tekst og får den såkaldte kærestetur til at fremstå endnu mere uforståelig og barsk.

Med Sarah Engell & Rasmus Bregnhøis Det vi har mistet og her Sanne Munk Jensen & Sofie Louise Dams #Parisjetaime har Gyldendal for alvor meldt sin ankomst på markedet for multimodale fortællinger, her billednoveller. Kravet til serien er ifølge omslaget: ”Billednoveller / for unge / stærke temaer / udfordrende fortællinger / dynamik mellem tekst og billeder.”

Var der nogen der sagde dansklærerguf? For så er de på rette spor! Både Sanne Munk Jensen og Sarah Engell er sammen i Tag gaden tilbage (2019), og her hver for sig to af de stærkeste stemmer vi har i dansk YA-litteratur i disse år. Som de dog kan skrive både et plot, en figur og en stemning frem.

Sanne Munk Jensen
Gyldendals forfattere – Sanne Munk Jensen
Illustrator Sofie Louise Dam

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.