Pigesnak og Drengesnak

‣ Forfatter: Lizzie Cox

‣ Illustrator: Damien Weighill

‣ Forlag: Bolden

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 99,95 kr.

‣ Målgruppe:fra 10 år

‣ Sidetal: 64 sider

‣ ISBN: 9788772050362

I bøgerne “Pigesnak” og “Drengesnak” får du Pubertetssnak uden filter. To fantastiske fagbøger, som gennemgår pubertetens faser.

“Pigesnak”

Menstruation! Et af de helt store mysterier i en kommende kvindes liv. Dét man ved, at man en eller dag vil opleve og faktisk vil opleve mange gange fremover. Et af de mest naturlige dele af en kvindes udvikling, men også stadig noget af det mest tabubelagte. Det bliver gjort fuldstændig til skamme her i bogen. Her får du en tjekliste over, hvad du kan forvente at opleve ved din menstruation. Du kan blandt andet se frem til træthed, kramper, smerter, humørsvingninger og en oppustet fornemmelse i kroppen. Men det er helt normalt. Du skal ikke blive bange, eller føle dig forkert. Det skal du heller ikke, hvis du ikke lige får din menstruation på samme tid som dine veninder.

Puberteten starter ikke på en bestemt dato, eller i en bestemt alder. På samme måde kan du heller ikke være helt sikker på, hvordan den føles. Dog kan du i “Pigesnak” få en ide om, hvordan det kan føles. Du vil blive klogere på alt fra, hvordan forelskelse føles, hvordan du bedst muligt undgår at komme til at lugte af sved, hvorfor dine bryster gør ondt og hvorfor du pludselig har bumser til kærlighed, kærester og sex. Derudover kan du også blive klogere på, hvorfor drengene er SÅ irriterende – særligt når man nærmer sig puberteten. For de går, ligesom pigerne, også gennem en udvikling. Og det gør det hele meget nemmere, hvis vi ved lidt om hinandens pubertet.

“Drengesnak”

De fleste forbinder nok drenges pubertet med stemmer, som knækker og får en meget skinger lyd ud af det blå, men pubertet er meget mere end det. Våde drømme, pludselige erektion, kønshår og humørsvingninger er mindst lige så meget en del af udviklingen – og lige så normalt. Men hvor skal man vide det fra? Det er sjældent noget man taler og eller hører om.

Men her får du altså en hudløst ærlig og autentisk bog om alt, hvad du som dreng kan forvente at opleve i større eller mindre grad, når du kommer i puberteten.

Er du forældre til en kommende teenager, så er det oplagt at købe bogen her. Alle de samtaleemner som du måske synes er en smule akavet, kan du her komme nemt uden om. Hvordan laver man børn? Hvornår falder mine boller ned osv – frygt ej, de emner er også grundig beskrevet i drengesnak.

Endnu en vigtig ting er, at der i hhv. “Drengesnak” og “Pigesnak “også er beskrevet, hvordan det modsatte køn har det, mens de gennemgår deres pubertet. Dette er en super vigtig detalje for at vi kan skabe en bedre forståelse for hinanden.

Afslutningsvis finder du i bøgerne ordforklaringer samt en guide til forældre og lærere. Det er vigtigt, for som der står ”Du skal bane vejen”. Vi forældre og lærere har et ansvar for at gå forrest. Vi skal vise, at der bestemt ikke er noget at flove sig over i forhold til puberteten. Alt, hvad du gennemgår er normalt, og hvis du er i tvivl om noget så spørg.
Der opfordres ydermere til, at forældre læser bogen sammen med børnene. Skulle der opstå spørgsmål undervejs, kan de besvares med det samme, og der skabes et rum, hvor samtaleemnerne bliver normaliseret.

Bøgerne er skrevet i et letlæseligt sprog, og med grafik, som helt sikkert vil tiltale de unge mennesker. Billederne grafisk tegnet, men realistiske, hvilket gør dem lette at relatere til uden at skræmme.

To helt fantastiske bøger, som alle bør købe til de unge mennesker, som de har derhjemme. Bogen anbefales fra 10 år.

Skulle bøgerne falde i god jord, så findes der to lignende bøger, som også er værd at læse “Alt om at være pige” (en serie), udgivet af Høst og Søn, skrevet af Camilla Wandahl, samt “Kunsten at være dreng” af James Dawson, udgivet af Turbine.  

Anmeldelsen er skrevet af Louise Sommer

Jeg studerer til lærer på UCN i Aalborg. Her læser jeg dansk, kristendomskundskab og billedkunst til indskolingen og mellemtrinnet. Udover at studerer, arbejde og læse er jeg mor til en dreng og bonusmor til 2 piger. Derudover er jeg bosat i Gistrup i et dejligt hus. Jeg elsker både bøger til børn, unge og voksne. De bøger, hvor jeg lærer nyt, bliver fanget fra starten eller får noget at tænke over, er mine favoritter.