Ringo må ikke cykle uden hænder

‣ Forfatter: Martin Sommer

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788727108438

”Du skal ikke gøre som jeg gør, du skal gøre som jeg siger!” – Naive floskler, som mange er forfaldet til i et øjebliks svaghed eller afmagt. De fleste er formodentligt smerteligt bevidste om, at det aldrig hænger sådan sammen, at børn retter ind efter, hvad de voksne siger. Børn kopierer deres forældres nonverbale sprog og fungerer således som en lille omvandrende udvidelse af dem selv. Et spejl. Og er der egentlig noget bedre end at få holdt et spejl op foran sig, der viser ens mindre flatterende tilbøjeligheder udi opdragelse og adfærd?! Martin Sommers bøger om Ringo og hans far er et sådan: et spejl, der med gode mængder humor og et glimt i øjet minder os voksne og/eller forældre om, hvordan vi fra tid til anden træder ved siden af i vores samvær med vores børn. En bogserie, der er sjov at snakke med børnene om samtidig med, at ens egen hykleri og dobbeltmoral bliver luftet.

I første bog, “Ringo må ikke få tirsdagsslik”, plæderede faren for, at slik udelukkende hører sig weekenden til, imens han selv lister en plade chokolade i kurven, da de er ude at handle. I anden bog, “Ringo må ikke få firkantede øjne”, anfægter faren Ringos skærmtid, men hvor meget sidder han ikke lige selv med snuden nede i en skærm?! Og i tredje bog ansporer faren, at Ringo er en bangebuks hvis han ikke tør klatre op i et klatrestativ, men hvor modig er han egentlig selv? Nu er fjerde bog i serien udkommet, og denne gang handler det om sikkerhed. “Ringo må ikke cykle uden hænder” og han skal selvfølgelig bære cykelhjelm – siger faren, der selv sms’er imens han cykler – uden cykelhjelm! Det kan få alvorlige konsekvenser at cykle uden hjelm, og det får det for faren i denne historie. Ikke på den måde man kunne frygte, heldigvis, men trods alt på en måde, så han nok skal huske cykelhjelmen fremadrettet!

De fleste forældre vil nok finde sig skyldige i de morsomme og meget rigtige situationer, som Martin Sommer serverer med Ringo bøgerne. Skyldig – med et smil på læben. Nogen kender måske Martin Sommer som den ene halvdel bag instagram-profilen @jegfinderselvud, der med jævne mellemrum poster små, aktuelle satire-indslag. Humoren er sivet med over i Ringo-bøgerne, og de simple sortstregstegninger er blevet opdateret til stadigt forenklede, komiske fuldfarve-illustrationer. Børnene vil kunne nikke genkendende til billederne, og der er mange sjove samtaler at udlede fra denne bogserie. Og nu hvor der er prikket hul på bylden om forældres dobbeltmoral, kan man snildt forestille sig den næste håndfuld bøger i serien: Ringo må ikke tale grimt” eller “Ringo må ikke lyve overfor andre” er mine gæt på kommende titler.

Martin Sommer stiller skarpt på forældres skinhellighed overfor deres børn, og gør det med lune og humor, så man kan afstedkomme nogle morsomme – og reelle samtaler ud fra bøgerne om Ringo og hans far. Og så kan man jo passende spørge sig selv undervejs, om man er en rollemodel i praksis eller en adfærds-prædikant? Bøgerne er velegnet til højtlæsning for de 4-8-årige, men den voksne læser får sig også lidt at tænke over.

Anmeldelsen er skrevet af Jeppe Due Barslund

Jeppe er uddannet folkeskolelærer og arbejder i indskolingen og på mellemtrinnet på Valhøj skole i Rødovre. På lærerseminariet læste Jeppe billedbogen 'Idiot!', der ændrede hans liv for bestandig. Dér gik det op for ham, hvad gode billedbøger faktisk kan, og siden har han endevendt alle hjørner og kringelkroge i dansk børne- og billedbogslitteratur for at udforske og dissekere hundrede- måske tusindevis af værker. Hvis du kalder Jeppe for autodidakt pseudo-ekspert, børnebogs-nørd eller forlibt billedbogs-romantiker, vil han nok smile stolt.