Rita Rim og Max og Laks

‣ Forfatter: Mette Vedsø

‣ Illustrator: Runa Steppinge

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 107

‣ Målgruppe:7 – 9 år (Læs Løs 4: tidlig sikker læsning)

‣ Sidetal: 31

‣ ISBN: 9788702286410

”Rita tæller.
En, to, tre, fire glas.
En, to, tre, fire knive.
Knive og nive.
Det niver i maven. Hvorfor fire glas?”

Rita er en pige, der rimer på alt. Alt det, hun oplever i løbet af dagen hænger sammen, når hun rimer. Knus og krus, Væk og kvæk. Tand og vand. Laks og Max.

Max er Tues søn. Tue er mors nye mand. Derfor er der fire af alting, da de skal på skovtur. Det er Rita ikke helt tilfreds med; det gør hende lidt urolig.

Mette Vedsø formår i meget, meget kort form, korte sætninger og korte ord at få fortalt historien om en ny familiekonstellation, der ikke umiddelbart synes så tillokkende for Rita.

Samtidig med, at der fortælles om en ny-familie-problemstilling, så leges der med ordene og rimene, og det giver en opmærksomhed på sproget, som enhver ny læser (og rutinerede læsere med) har brug for.

”Læs Løs 4” er en kategori, der med et lixtal på 13 og et let-tal på 5 placerer sig blandt de bøger, der benævnes ”tidlig sikker læsning”.

 

Om forfatteren

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: