Ruth-Viola får kam til sit hår

‣ Forfatter: Gitte Løkkegaard

‣ Illustrator: Lars Samsøe

‣ Forlag: Alinea

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 145,00

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 25

‣ ISBN: 9788723547521

”Kan du ikke også trylle sommeren frem nu, Jesper?, siger Ruth-Viola og klaprer lidt ekstra med tænderne. Min numse fryser af. Det er monsterkoldt herude.
Så langt rækker mine evner desværre ikke, siger Jesper. Vi går ind lige om lidt, men er der nogen, der vil gætte på, hvilken farve den her blomst får? Ved den det selv, spørger Hans-Eigil. Det er et knaggodt spørgsmål, siger Jesper.”

Ja, ved blomster, hvilken farve de har? Det er et godt spørgsmål at undre sig over. Det gør de så også i 2.A, hvor Ruth-Viola, Hans-Eigil, Olivia og den nye elev Rose bruger dagene på at blive klogere på blomster og alt muligt andet. Ruth-Viola vil så gerne være veninde med Rose, der er lyshåret, har glat hår og blå øjne. Og Rose siger ord som ”yndig” og ”nuttet”. Derfor er det en svær dag, da legeaftalen bevirker, at Rose skal
hjem til Ruth-Viola. Det kommer der meget sjov og spas ud af, og Ruth-Violas familie gør deres bedste for at leve op til Ruth-Violas ønsker om en dag, der lige kan passe til en lyshåret Roses besøg.

Det er et godt makkerpar, der har taget opgaven med at få Ruth-Viola
gennem 2. klasse. Først i bogen er der en række gode råd om litteraturlæsning for børn.
Her er det gode råd til oplæseren, sådan som de står foran i bogen:

”Læs op hver dag.
Find et hyggeligt sted at læse op.
Læs om morgenene, i weekenden, om eftermiddagen, eller når det passer jer bedst.
Lad dit barn gå på jagt i billederne.
Lyt til dit barn, hvis der er noget i historien, som dit barn får lyst til at fortælle om.
Tal med dit barn om Ruth-Viola får kam til sit hår.
Der er også ”børnekommentarer”, der står på den følgende side:
”Det bedste i hele verden er, når de voksne læser op.
Jeg er vild med t få læst op under vores spisebord.
Jeg laver ALDRIG ballade, når min mor læser op. Jeg bliver så klog, når jeg hører historier. Menneskeklog.”

Ruth-Viola er kæk og klar til alle udfordringer. Hun ved, hvad hun vil, og hun har gode strategier for at få sin vilje. Teksten af Gitte Løkkegaard følges godt på vej af Lars Samsøes illustrationer. De har masser af humor og gode detaljer giver læseren lyst til at læse billederne før teksten. Far Jens, mor, lillebror Karl-Johan, Rose og Ruth-Viola er alle tegnet, så man kan læse deres personlighed inden den fremgår af teksten.

Ruth-Viola med bindestreg får kam til sit hår er en selvstændig billedbog, og historien indgår også i Alineas dansksystem Molevittens litteraturspor til 2. klasse, men kan læses op uafhængigt af systemet.

Illustrator Lars Samsøe
Forfatter Gitte Løkkegaard

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.