Så er den ged barberet – og 80 andre sjove vendinger med dyr

‣ Forfatter: Héléne WagnSarah Wagn Møller

‣ Illustrator: Rasmus Juul

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 250,-

‣ Målgruppe:6+

‣ Sidetal: 92

‣ ISBN: 9788702160680

Det er et både indbydende og morsomt leksikon over dyretalemåder trioen Helene Wagn, Sarah W. Møller og Rasmus Juul har fået stykket sammen. 81 begreber har de taget med, fra ”kamæleon” til ”Lige ved og næsten slår ingen mand af hesten.” Så er det op til læseren og dets voksne at finde på endnu flere.

Det mærkes i det udmærkede forord og i efterordet, ”Leg med sproget”, at vi også er i kompetente lærerhænder. For der er et pædagogisk sigte med bogen, selv om den klarer sig udmærket uden, nemlig som en ren  undrebog til børnene. For hvad er det dog, vi (voksne) går og siger: flueknepperi, kaste perler for svin, når katten er ude, danser musene på bordet og meget andet af samme skuffe.

Bogen er medvirkende til at gøre barnet opmærksom på sprogets evige foranderlighed. Hvad man sagde i går, går ikke i morgen. Især når det gælder talemåder.

Det er ikke alt der er med, og det kan måske ende med at være en styrke ved bogen – for der er rig mulighed for at samtale om de talemåder, der er ikke blev plads til og måske finde på nogen selv. For det her er en bog for og til de børn, der er ”en hund efter” at få udvidet deres sproglige begrebsverden. På en sjov og inspirerende måde.

Bogen er kongenialt illustreret af Rasmus Juul. Hans klare og tydelige illustrationer både underbygger teksten, går i dialog med den og får læseren til at tænke over dem.

Bogen anbefales på det varmeste til brug i indskolingen og i de små hjem når geden og andre dyr skal barberes.

http://www.gyldendal.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.