Sallys far bliver youtuber

‣ Forfatter: Thomas Brunstrøm

‣ Illustrator: Thorbjørn Christoffersen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 229,95

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788711988503

Findes der noget mere patetisk end granvoksne mænd, der skal forsøge at være unge med de unge? Det er et projekt, der er dømt til gå galt, og det gør det også for Sallys far i bogen med den sigende titel, Sallys far bliver youtuber, af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen.

Sally er blevet opslugt af YouTube og gider ikke sin far og hans bovlamme historier, fx om dengang han arbejdede på en ostefabrik og lavede huller i ostene. (Det er farhumor, så man bliver helt varm om faderhjertet!) Og hvad gør man så? Faren forsøger at overbevise Sally om, at hendes hjerne eksploderer af for meget skærm, men heller ikke det hjælper, og så er der kun én ting at gøre: Sallys far må blive youtuber!

Tilværelsen som youtuber er dog ikke så ligetil endda. Først må man lære, hvad pranks er, og til at starte med går det egentlig meget godt med plastikhundelorte og andre opfindsomme påfund, men herfra går karrieren langsomt ned ad bakke. Sallys far forsøger sig med ungt slang, challenges med ulækker mad, unboxing af værktøj og dansevideoer med farkrop, men intet af det hitter rigtigt, og til sidst må Sallys far erkende, at det vist kun er farmor, der følger hans kanaler. Konklusionen er klar: Sallys far skal ikke være youtuber. Man skal gøre noget, man er god til, og det kunne for eksempel være at pranke den evigt usynlige mor, der altså er til stede, men som sædvanlig ikke kan ses i bogen.

Sallys far bliver youtuber er en rigtig morsom bog. Der blev skraldgrinet ved højtlæsningen herhjemme, og det er ret nemt at identificere sig med Sallys far, der ihærdigt forsøger at følge med i Sallys udvikling, selvom det ikke altid er ligetil, når de unge bruger ord, man ikke forstår.

Med Sally-bøgerne er man sikret god, gedigen og morsom højtlæsning, og jeg synes fortsat om bøgernes format. Man kan nå dem i hverdagens højtlæsningssceancer, hvor det indimellem kan synes en smule uoverskueligt at påbegynde en fantasyroman på 546 sider.

Forlaget Carlsen, forfatter Thomas Brunstrøm og illustrator Thorbjørn Christoffersen lover flere bøger om Sallys far, og det er godt, for det er så fedt at grine med børn.

Om Thomas Brunstrøm
Om Thorbjørn Christoffersen
Om bogen på Carlsens hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.