Sara ser du ikke

‣ Forfatter: Anna Platt

‣ Illustrator: Li Söderberg

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Målgruppe:6+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788711900291

Pigen Sara kan rigtig mange ting. Hun kan surfe, hun samler på frimærker, og hun ved en masse om planeterne. Men Sara er usynlig. Der er ingen, der ser hende, og der er tilsyneladende heller ingen, der vil se hende.

Det begynder, da Sara bliver udelukket fra en fødselsdag, hvor alle andre er inviteret. I starten kæmper hun imod og skriger i bogstaveligste forstand på opmærksomhed, men der er intet at stille op. Hun svinder langsomt hen, sidder gennemsigtig på en bænk i parken og læser for sig selv og undgår andre mennesker. Og på et tidspunkt bliver hun betænkelig, for når man ikke er nogen udenpå, kan man også ende med at blive ingenting indeni.

En dag står der dog en pige og kigger på Sara. Hun ser hende. Helt tydeligt. Pigen hedder Siri. Siri ved, at Neptun består af brint og helium, og snart kan man tydeligt se Sara igen.

Med Sara ser du ikke har forfatter Anna Platt skrevet en udmærket og relevant lille fortælling, der giver stof til eftertanke. Børn vil ses. Mennesker vil ses. Ellers er de ingenting. Man kommer helt naturligt til at tænke på Bent Hallers Ispigen fra det Herrens år 1998. 20 år siden? Åbenbart. Problemstillingen er ikke blevet mindre. Venskaber er fortsat en bærende del af vores liv, og vi har i dag en verden, hvor det drejer sig om at blive set i en grad, der for mange kan virke overvældende. Mennesker går langt for at blive set, og det har vi måske altid gjort.

Li Söderbergs streg leder tankerne i retning af Stian Hole, dog uden samme raffinement. Mindre kan også gøre det. Der er noget 70’er eller 80’er touch over Li Söderbergs illustrationer, en tendens, jeg synes at kunne skimte andre steder i den skandinaviske børnelitteratur også.

Der vil altid være behov for bøger om ensomhed og venskab, bøger om børn som Sara. For der er mange børn derude, der vil kunne se sig selv i hende. Den litterære selvfordobling har ikke levet forgæves, og denne historie vil være god læsning i den sene indskoling eller det tidlige mellemtrin. Vi skal for alt i verden sørge for, at vores børn ikke føler sig usynlige.

Info om bogen på Carlsens hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.