Se mig

‣ Forfatter: Sanne Søndergaard

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 313

‣ ISBN: 9788702263039

“Hey, er du ikke hende fra de der videoer?”
Spørgsmålet kom, i samme sekund Zira trådte ind på skolen. Nærmest som et varsel for, hvad dagen ellers ville bringe. Denne fredag var nemlig på vej til at blive en absolut lavpunkts-lortedag i Ziras liv. Og det modsatte i Albertes. For alting var fanfuckingtastisk i Albertes liv nu. Det var Zira sikker på. Alberte ville blive ved med at overgå sig selv i at have sit livs bedste dag. Kilometer efter kilometer med #lovemylife.

Zira og Alberte har været bedste veninder altid. Hele vejen op gennem folkeskolen har de to piger holdt sammen og haft nok i hinandens selskab. Men hen imod slutningen af folkeskolen slutter det hele brat. Den ene af dem begynder at udvikle de former, som den anden kan se, tiltrækker drengenes opmærksomhed, og den anden får pludselig invitationer ind i nye fællesskaber, som den første på ingen måde kan se sig selv i.

Se mig handler om de intense teenageår, hvor man famlende forsøger at skabe sig en selvstændig identitet. På overfladen skal man for alt i verden demonstrere en ‘business as usual’- og ‘happy go lucky’-facade, men lige under den pergamenttynde hud ligger ét stort, sort og dybt hav af usikkerhed, der konstant forsøger at trække én under.

Da de to pigers veje skilles, skaber Alberte sig et nyt og spændende liv som youtuber med helt egen kanal. Kimen til dette nye eventyr blev lagt, da Alberte og Zira tidligere lavede små makeup-tutorials, som de lagde op på YouTube. Alberte har det egentlig ad h til, men hvis man vil blive til noget som youtuber, må man undertrykke følelserne. Der bliver lagt låg på, og som tiden går, bliver hun mere og mere afhængig af det nye drug: likes. Hun har luret, at det er lige meget, hvordan hun har det, men at det handler om, hvordan hun bliver set. Så hun spiller spillet.

Zira er nærmest eksploderet ind i puberteten. Hendes bryster er stort set sprunget frem over night, og derudover har hendes israelske gener udstyret hende med store, sorte krøller, der er svære at tøjle, samt sorte hår på arme og ben. Zira hader sin krop og føler sig stor og klodset og begloet på den mest nedladende måde. Når det kommer til det sociale liv på gymnasiet, hvor hun lige er startet, er hendes tilstedeværelse i bedste fald accepteret. I værste fald er hun fuldstændig usynlig. Oveni alt dette lever hun sammen med en far, der på ingen måde udviser kærlighed eller sympati, og som konstant er på nakken af hende i forhold til hendes madindtag og udseende.

Bogens kraftigste spændingsfelt er det, der eksisterer mellem de to piger, efter at venskabet er blevet lagt på is. Pigerne bevæger sig begge rundt i en ny verden, hvor de slet ikke trives, og samtidig aner de ikke, hvordan de skal forholde sig til hinanden. De forsøger at holde sig så langt væk fra hinanden på gymnasiet og de sociale medier som muligt, men det giver sig selv, at det nærmest er en umulighed. For hvordan kan man lægge en hjerteveninde 100% på is efter så mange år spenderet i en symbiotisk tilstand omkranset af kærlighed, tryghed og fortrolighed?

Se mig henvender sig især til de ældste teenagepiger i folkeskolen, men er også i allerhøjeste grad relevant for forældre og andre voksne, der frekventerer de unges liv. Sanne Søndergaard giver os med de to hovedpersoner et klart og hjerteskærende blik direkte ind i nutidens unge pigesind og retter samtidig en pinefuld skarp kritik direkte mod alle de voksne i pigernes liv. Især forældrene står for skud. Hvadenten det drejer sig om arbejde, karriere eller hverdagens udfordringer, så har forældrene oftest nok i sig selv, og det beskriver Sanne Søndergaard så godt og overbevisende, at man sidder og krummer tæer. Se mig giver så sandelig stof til eftertanke… Tak for det!

Om Sanne Søndergaard
Info om bogen på Gyldendals hjemmeside – med læse- og lydprøve

Interview med Sanne Søndergaard
Artikel på Information om børns brug af YouTube

Anmeldelsen er skrevet af Lonni Carlsen

Lonni er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder til daglig på Gildbroskolen i Ishøj. Hun underviser i udskolingen og er fagansvarlig for dansk på skolens læringscenter. Ydermere er hun beskikket censor i mundtlig og skriftlig dansk. Lonni har en særlig interesse for ungdomslitteratur samt grafiske romaner og billedbøger, der henvender sig til de ældste elever i folkeskolen.