Sebastians store quiz om dyr

‣ Forfatter: Sebastian Klein

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 207

‣ ISBN: 9788711907955

Det er ikke nogen særligt velbevaret hemmelighed, at Sebastian Klein formidler om dyr, og at han faktisk gør det temmelig godt.

Sebastians store quiz om dyr er ganske hurtigt præsenteret: Her er tale om en bog med et hav af spørgsmål (1000) om dyr i alle størrelser og farver fra hele vores fantastiske planet. Samtlige quizspørgsmål er understøttet af tre svarmuligheder, så der er mulighed for, at børn i alle aldre kan være med. Og ja, du må også gerne være med som voksen, for det er altid sjovt at dele paratviden om dyr.

Udover forfatter og tv-vært kan Sebastian Klein også skrive mangeårig feltornitolog på sit CV, og det glæder denne anmelder, at fuglespørgsmål er pænt repræsenteret i bogen. Det varmer birder-hjertet. Bogen byder dog også på adskillige mere finurlige spørgsmål, som for eksempel kategorien: “Dyr af ædelt metal”, hvor nogle af svarmulighederne er sølvfisk, der æder død hud og toiletpapir, eller kobbersneppe, som dog nok er ukendt for de fleste. Omvendt er det en kærkommen lejlighed til at hive fuglebogen ned fra hylden, så børnene kan se, hvordan en kobbersneppe ser ud. Den er faktisk ret pæn.

Man slipper heldigvis heller ikke for humor undervejs, for det sidste spørgsmål af alle er selvfølgelig, hvem der er verdens sejeste mand. Du må selv gætte svaret.

Jeg kan kun påskønne, at der fortsat kan skrives god, velillustreret faglitteratur for børn. Illustrationerne er naturligvis af dyr, men der findes også helt utrolig mange billeder af Sebastian Klein selv. Dem kunne man måske have sparet på til fordel for flere dyrebilleder. Man kommer dog ikke uden om, at forfatteren ved, hvad han laver, så resultatet bliver derefter.

Sebastians store quiz om dyr er en super bog, der kan tjene mange formål, hvad enten den læses i indskolingsklassen, mens der spises, i børnehaven, eller man lige snupper en håndfuld dyrespørgsmål inden sengetid. Dyr er seje, og det kan børn ikke lære for tidligt. Bogen skal i hvert fald på vores boghylde herhjemme. Ved siden af fuglebøgerne.

Info om bogen på Carlsens hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Janus har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte siden 2002 og har i forlængelse af sin kandidatuddannelse holdt flere foredrag om børnelitteratur. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger.