Seje dinosaurer 

‣ Forfatter: Line Halsnes

‣ Illustrator: Line Halsnes

‣ Oversætter: Nanna Gyldenkærne

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 169,95

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 56

‣ ISBN: 9788702389050

”Nu vil Hans og Ida vise dig deres yndlingsdinosaurer. Og ved du hvad? Inden længe kan du også kalde dig dinosaurekspert.”

Sådan står der på første side af denne fremragende (og seje) bog om dinosaurer. Bogen er norsk, men den er oversat på glimrende vis. Og tegneren er den samme som tekstforfatteren: Line Halsnes.

Det er en fagbog, og den er henvendt til alle læsere fra syv-otte år og op, men det er allerbedst, hvis bogen læses op, så man kan tale om de mange detaljer, der findes ved de respektive dinosaurer.

De bliver præsenteret, de store og mest kendte dinosaurer. Der er Stegosaurus, Tyrannosaurus Rex, Spinosaurus, Triceratops, Parasaurolophus, Velociraptor og Brontosaurus.

Men der er jo også (og de kommer med illustrationer sidst i bogen) Allosaurus, Othnielia, Iguanodan, Venatosaurus, Irritator, Monolophosaurus, Mussaurus, Oviraptor, Aknylosaurus, Proceratops, Segnosaurus, Carcharodontosaurus og Diploducus. Bare navnene gør det til en fest at læse med.

De førstnævnte bliver præsenteret for deres særlige kendetegn. For en Spinosaurus er der følgende at bemærke: speciel snude, næsebor, rygsejl, stor i munden, skarpe kløer, skelet, mave og padlefødder. En Spinosaurus svømmede som en fisk, kunne sluge en hel haj, jagtede små dinosaurer og stjal mad fra andre.

Så er der et billede af ”hvad der er inde i en dinosaurer”. Der er spørgsmål til billedet, hvor der står: ”Her er en hvirvel fra en Spinosaurus. Hvor hører den til?” Man kan se mave-tarmsystemet, man kan se knoglerne og blodårerne. Bogen er fyldt med detaljer.

Fagbøger er spændende, man bliver klogere, og når der formidles så godt som her, så kan man kun glæde sig. Det er sejt! Seje dinosaurer er en bog, man bliver dinosaurekspert af. Læs den sammen med nogen, der gerne vil vide mere.

Forfatter og illustrator Line Halsnes

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.