Sikke en ballade

‣ Forfatter: Anke Kuhl

‣ Illustrator: Anke Kuhl

‣ Oversætter: Berit Sørensen

‣ Forlag: Gads Forlag

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 269,00

‣ Målgruppe:7-12 å

‣ Sidetal: 130

‣ ISBN: 9788762740723

Den tyske børnebogsforfatter og illustrator Anke Kuhl er født i 1970. Det er en tid, hun kender til. Bogen er dedikeret til Eva. Søsteren, der også optræder som den ene hovedperson i denne graphic novel, hvor Anne fortæller om sin barndom.

Den fortælles i tegneserieformat med en række blik på ”dengang jeg fik briller”, svømmemærket”, ”bedsterne”, ”væmmelige tanker” og dengang, hvor de to søstre fægtede med hver sin toiletbørste.

Det er søskendekærlighed, det er søskendekampe og søskendejalousi, der er temaet. Heldigvis bliver de to søstre altid venner igen. Også når den ene søster snupper en stor bid af ispinden.

”Barndom er, når man skændes med den dummeste og sødeste søster i verden, om hun må få en bid af éns is. Barndom er, når man næsten tisser i bukserne af grin over sine egne fjollerier. Barndom er, når man indimellem er meget bange – og bliver trøstet.”

Sådan står der på bagsiden af bogen. Det er en barndom med megen kærlighed mellem de to søstre, men også en evig kamp om pladsen. Anke Kuhl er en tysk børnebogsillustrator, der har fået mange priser for sit arbejde. Her tegner hun et genkendeligt billede af en barndom i 1970’erne.

Links: https://uklitag.com/en/author/anke-kuhl/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.