Siri – Miraklernes mester

‣ Forfatter: Jeanette Varberg

‣ Illustrator: Peter Bay Alexandersen

‣ Forlag: Politikens forlag

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 149,95

‣ Målgruppe:12 – 15 år

‣ Sidetal: 240

‣ ISBN: 9788740070996

”En af mændene grinede, men holdt hurtigt op. De andre mænd så alvorligt over på Swarta. De kendte ham godt nok til at vide, at den dreng ikke var normal. Ordene var sagt.”

Swarta er kongesøn, han har et kompliceret forhold til sin far, og nu vil han ud for at finde veninden Siri, pigen, der er forsvundet med et slaveskib. Sammen med sin bror Harja tager Swarta på et farligt togt mod Rom, hvor de leder efter Siri.

Det er historikeren Jeanette Varberg, der har skrevet børnebogen her. Hun er museumsinspektør ved Nationalmuseet, arkæolog og en fremragende formidler af historie i en række podcast. Hun har skrevet fagbøger og voksenbøger, og nu har hun påbegyndt denne serie om Siri og Swarta.

”Miraklernes mester” foregår i jernalderen, og da Swarta og Harja kommer til Rom, så er det et Rom med gladiatorkampe, overdådige paladser, martyrer og nogle kristne, der samles i al hemmelighed. Swarta og Harja leder efter Siri gennem hele Rom og gennem hele dette bind to i serien.

Til sidst i bogen er der en historisk redegørelse for tiden, hvor Romerriget var verdenshistoriens største slavestat. Mere end 100 millioner slaver blev købt eller solgt langs rigets grænser. Det overstiger langt den slavehandel, der senere kom i det 17., 18. og 19. århundrede i trekantshandelen mellem Europa, Caribien og Amerika. Uheldige slaver kunne ende i arenaen foran 50.000 tilskuere, der så kunne se kampen mellem løver og slaver, – eller mellem gladiatorer og vilde dyr. Nogle slaver kunne blive frikøbt, hvis de havde særlige evner inden for håndværk eller helbredelse.

Efter den korte historiske oversigt er der et par sider med alfabetisk ordnede opslag over Siris verden. Her kan man se, hvad en amulet er. Andre opslagsord er Colosseum, Isis, Julia Damna, Katakomber, legionær og læge-alant. Man kan også se, hvordan man laver fiskesovs.

Peter Bay Alexandersen har illustreret med en række helsidesbilleder og vignetter. Bay Alexandersen har en fin og følsom streg, der kan få læseren bragt tilbage til jernalderen. Jeanette Varberg har forstået at finde balancen mellem jernalderens tid og nutidens læsere. Hun formidler også her på fremragende vis.

Det er en historisk roman til børn, og den er vildt spændende på den historisk korrekte måde. Det er en historisk roman, der også er en fortælling om venskab, loyalitet og kærlighed. ”Når man læser bøger, bliver man klog på en smuk måde”, – det gælder også her.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.