Alle evaer er skabt til at være perfekte, men med tiden vil de udvikle visse fejl og mangler. Det kan være nyttigt at sammenligne dig med dine søstre, når du skal finde dine egne fejl, men husk efterfølgende at gøre, hvad du kan for at forbedre dem. Der er altid plads til Forbedring.(Audioguide til Regler for sømmelig feminin opførsel, Den Oprindelige Fader).
Velkommen til verden, sådan som den ser ud efter Udslettelsen. Vi befinder os på en skole, der ligger totalt afskåret fra, hvadend der er derude, nu hvor verden ikke længere er, som den var engang. Vi er havnet i en fremtid, hvor pigebørn ikke længere fødes. De er uønskede. De stjæler efter sigende moderens skønhed. Det er kun drengebørn, der giver nybagte forældre glæde. I starten blev pigebørnene dræbt og smidt i massegrave, men efterhånden som medicinalindustrien fik en finger med i spillet, blev der udviklet kønsspecifikke fertilitetsmidler, der kunne sætte en stopper for graviditeter med det uønskede køn.
Og det er hér, skolen spiller en helt afgørende rolle i samfundet. For på skolen uddannes de såkaldte ’evaer’: Piger og unge kvinder, der ikke bliver født, men derimod udvikles ved hjælp af den nyeste teknologi. I den nye verden er kvinden ikke længere et selvstændigt, tænkende individ, men en ting, der er til for mandens skyld. Og den rolle, hun skal spille i forhold til manden, er afhængig af, hvordan hun klarer sig på skolen.
Hvis manden skal være tilfredsstillet, er der behov for tre grupper af kvinder. To af dem kommer ud i samfundet uden for skolen, den sidste gør ikke. Den første gruppe er konerne. I mændenes optik er de ‘en nødvendighed’. For evaerne findes der ingen større hæder end at blive udvalgt som kone. Det sker ved en større højtidelighed én gang om året, når Arvingerne (=mændene) sender deres ungkarle ud på skolen for at besigtige markedet. Bliver man valgt som kone, kan man ånde lettet op, nyde de andre evaers misundelige blikke og forlade skolen ved sin mands side. Bliver man ikke udvalgt som kone, bliver man sandsynligvis konkubine. Fordelen er, at man kommer ud i verden og væk fra skolen. Desværre er ulempen, at man for altid – eller i det mindste så længe mændene gider at beskæftige sig med én – ikke har andre mål i livet end at være et sexobjekt. Og endelig er der den sidste gruppe af kvinder; de kyske. De kyske forbliver på skolen og skal varetage undervisningen af de kommende evaer.
Det er selvfølgelig smerteligt klart for evaerne, at det ikke er dem alle, der kan være så heldige at blive gift med en Arving. Derfor er hele deres liv på skolen én lang og pinefuld konkurrence om at være tynd nok, finde den rigtige øjenfarve (nr. 24 Arsenikgrøn er populær), udvælge det rigtige tøj, blive set med de rigtige evaer og så videre, og så videre.
Hovedpersonen i Skabt for dig hedder freida (bemærk det lille begyndelsesbogstav) blandt pigerne på skolen og nr. 630, når de kyske adresserer hende. Hun er i gang med sidste år på skolen, og fremtiden skal snart besluttes for hende. Handlingen i bogen tager sit udgangspunkt ti måneder før den store ceremoni, hvor Arvingerne skal udvælge deres koner. Det siger sig selv, at situationen er topstressende for samtlige evaer. I begyndelsen har freida en ven og allieret i den smukke og gode isabel, men snart ændrer isabel karakter ved bl.a. at trække sig mere og mere både fra venskabet med freida og fra det større fællesskab med resten af evaerne. Pludselig står freida helt alene med sine usikkerheder i forhold til udseende, rangering i klassen og fremtidsudsigterne. Store eksistentielle spørgsmål som ‘hvem er jeg?’ og ‘hvad skal der blive af mig?’ rejser sig hurtigt.
Skabt for dig er en lang bog, der bruger meget plads på at beskrive skolen og alle dens ekstreme forhold, men alligevel formår den at være spændende. Selvom bogen selvsagt er fiktion, kunne jeg sagtens sætte mig i freidas sted og huske, hvordan jeg selv – i en væsentlig mildere grad – mærkede usikkerheden som en konstant følgesvend i teenageårene.
Bogen minder på mange måder om HBO’s kæmpesucces Tjenerindens fortælling, der er baseret på Margaret Atwoods bog af samme navn. Begge tegner et detaljeret, skræmmende og rædselsvækkende billede af, hvorledes et samfund kunne komme til at se ud i en ganske nær fremtid. Hvor Tjenerindens fortælling nok henvender sig til et lidt ældre publikum, er målgruppen for Skabt for dig at finde blandt de store piger i udskolingen. Primært fordi de evaer, vi følger nært, er 14-18 år gamle.
Louise O’Neill
Info om bogen på Gyldendals hjemmeside – med læse- og lydprøve