”Er der et sted i jeres hus, hvor I mødes mest? Hvor I sidder og snakker, spiser og hygger jer? Måske er det i køkken-alrummet? Eller i stuen?”
Sådan kan introduktionen til fortællingen om Skagensmalernes sammenhold i Skagen lyde. Det er en fagbog til børn om kunsterne på Skagen, der her har titlen: ”Skagensmalerne”. Der er meget smukke illustrationer i bogen. Fine billeder fra tidens hverdag, og gode gengivelser af kunstværkerne.
Bogen er skrevet med fokus på de mest kendte af malerne: Krøyer, Ancher, Tuxen, Drachmann, og Karl Madsen får også plads. Kunsterne har en side hver, hvor de præsenterer sig selv.
Anna Ancher skriver sådan:
”Jeg har boet hele mit liv i Skagen. Min mor og far ejede et hotel, hvor folk overnattede og spiste god mad. Af og til kom der kendte mennesker og boede der. (…) Det var også på hotellet, at jeg mødte min mand, Michael Ancher. Efter vi var blevet gift, besluttede jeg mig for at blive ved med at male. Også selv om vi fik vores dejlige datter Helga. Michael bakkede mig op idet, selvom det var mest almindeligt, at kvinden kun passer hus og børn. Vi taler meget om kunst sammen, og er rigtig glade for hinanden.”
Sådan får mange af Skagensmalerne en side at præsentere sig på, men der er også temasider med ”Kvinderne på Skagen”, ”Fiskerne” og ”Kunstnerkolonien”.
Det er en informativ fagbog, men den har ramt en fin balance mellem den subjektive fortælling og den mere objektive information. Her gives også et indblik i tidens tanker og kunstnernes hverdagsliv. Der er en karakteristik af genren, der er information om romantikken, der her med Skagensmalerne bliver afløst af en mere socialrealistisk stil, og der er til alt smukke gengivelser af de mest kendte kunstværker.
Det er en god fagbog, der vil egne sig fint til sommerhuslæsningen, når næste dags program har Skagen og Skagen Museum på dagsordenen.
Målgruppen er først og fremmest børn i alderen fra 9 – 13, men faktisk er det en nem version af Skagensmalernes historie, som også kan læses af ældre – og voksne.
Link: Skagens kunstmuseer