SKAM sæson 1: Eva

”SKAM er dritkul!”, vil mange, der er fan af TV-serien nok mene.  Gennem fire sæsoner har serien med en kærlig hånd taget fat i de problemstillinger, der rører sig i ungdomslivet. Alt fra skammen over et forlist venskab til spiseforstyrrelser, forventningspres, seksualitet og utroskab. Dermed får man lov til at komme bag facaden på de unges liv. Seriens skaber og instruktør, Julie Andem, har haft det som mål at tage sin målgruppe seriøst uden at blive for selvhøjtidelig, og dette er en af grundene til, at serien har gået sin sejrsgang verden over. Denne succes har medført, at de fire råmanuskripter er blevet udgivet på norsk. Her får man som læser lov til at læse Julie Andems egne kommentarer, scener og replikker, der aldrig blev indspillet. Hvis man stadig har SKAM-abstinenser, er manuskriptet til sæson 1 udkommet på dansk.

Eva er lige startet i 1.g på Hartvig Nissen, hvilket burde betyde, at hun kan starte på en frisk uden nogen kender hende. Dog forfølger bruddet med hendes bedsteveninde Ingrid hende. Dette gør, at Eva føler sig ensom og usikker på sig selv. Disse følelser, som Eva tumler med, kommer til at gå ud over kæresten Jonas, som hun begynder at tvivle på og mistænker for utroskab. Langsomt begynder Eva at få nogle ny veninder:  Vilde, Chris, Noora og Sana. Det bliver en ’russebus’, der samler disse fem forskellige piger. Eva indser, at det kan være svært både balancere venskab og kærlighed, hvilket fører hende ud på et skråplan.

SKAM er en fremragende serie, fordi ungdomslivet bliver skildret med ægthed og umiddelbarhed: Unge mennesker taler og opfører sig som unge mennesker.   Denne ægthed kommer også til udtryk i manuskriptet, hvor man flere gange kan læse Andem instruere skuespillerene i at improvisere i nogle af scenerne.  På den måde skabes, der en naturlige og ægte portrætteringen af teenagerlivet, uden at det bærer præg af at være indøvet eller forceret.  Man glemmer helt, at det er skuespil, der udfolder sig på skærmen.

SKAM sæson 1: Eva er en anbefalelsesværdig bog, hvis man er stor fan af TV-serien. Fortællingen er lige så medrivende i bogform, som den var i TV-format. Man får ondt af Eva, der sidder alene på trappen i skolegården, og man hepper på hende, når hun giver en opsang til Iben på skoletoilettet. Hvis man ikke kan få nok af SKAM, udkommer manuskriptet til sæson 2: Noora den 14. januar.

Denne anmeldelse er skrevet af vores gæsteanmelder Shukri Abdullahi Ali Mahamud. Shukri er lærerstuderende i Aalborg.

 

Anmeldelsen er skrevet af Maria Louise Bjerrum