Skammertegnet

‣ Forfatter: Lene Kaaberbøl

‣ Illustrator: Emil Landgreen

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 314,-

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 320

‣ ISBN: 9788702318982

”Midt mellem lyngklædte skråninger lå tre lave stenhuse. En smal vej, ikke mere end et kærrespor, slog en bue tæt forbi husene, men der var ikke meget at standse op for her, medmindre man holdt af lyng, himmel, enebærbuske og græssende får.”

 Det Danske Akademis Silas-pris tildeltes i 2021 forfatteren Lene Kaaberbøl med følgende begrundelse:

”I sine værker viser Lene Kaaberbøl en virtuos forståelse både for fantasy-genrens historie og troper og for dens særlige potentiale, som hun formår at udfolde på fornemmeste vis. Hun mestrer en til tider underkendt, men vanskelig disciplin, nemlig den at opbygge hele verdner kendetegnet ved stor dybde og troværdighed – og samme træk går igen i hendes karakterer, der altid rummer nuancer og flere lag.”

Skammertegnet er andet bind i Lene Kaaberbøls fantasy-serie om Skammerens datter, der oprindelig udkom mellem 2000 – 2003. Serien lever til fulde op til Det Danske Akademis motiverende tekst, og her tyve år senere lever Skammertegnet op til alt det, man kan huske romanen for. En spændende relevant fortælling der fortsætter hvor Skammerens datter slap.

Handlingen er kort, at Dina og hendes familie må flygte, eftersom den onde Drakan får mere og mere magt. Dinas skammerevner bliver misbrugt, da hun bliver taget til fange af Drakans fætter Valdracu. Dinas storebror Davin må tage ansvaret for familien på sig, og drage i kamp for at redde sin søster.

Fortællingen holder her tyve år senere, og så skader det ikke, at Skammertegnet, som tidligere Skammerens datter, her udgives i stort format med smukke illustrationer af Emil Landgreen, der underbygger den dystre og trykkede stemning i Lene Kaaberbøls roman.

Skammertegnet anbefales stadig varmt til mellemtrins barnet både derhjemme og i skolen. Fortællingerne om Skammerens datter fortjener denne luksusudgave, så de kan blive bevaret i bogmediet også og ikke kun som film og teater. Man kan kun opfordre den unge læser til at stige til læsehest og galoppere med Davin ud på eventyr for at befri Dina.

Links:

Illustreret roman: Skammertegnet

Illustrator: Emil landgren

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.