Skifting

‣ Forfatter: Dennis Gade Kofod

‣ Illustrator: Anna Margrethe Kjærgaard

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 248,-

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 36

‣ ISBN: 9788771510867

En skifting er i bornholmske folkesagn et barn, der er blevet forbyttet, så de underjordiske har taget barnet og erstattet det med et af deres egne.

I et meget stemningsfuldt, mørkt, foruroligende og ordknapt sprog fortælles om elleveårige Ellen og hendes problemfyldte liv.

Anslaget lyder:

Ellen er elleve. Hun sidder i køkkenet med sin morgengrød. Hun spiser kun lidt, og det hun synker, hænger længe i halsen. Hendes krop er mager. Hendes mor siger det er for meget.

Herefter fortælles om Ellens vej til hospitalet via skolen, hvor hun ikke trives, og besøg i skoven, hvor hun leger med en imaginær jævnældrende pige, der måske er hendes genfærd.

”Skifting” kan læses og forstås på mange måder, og billedbogen vil være en udfordring for de børn, der får den i hænderne – for det er mange alvorlige emner, der inddrages i den lille fortælling: pubertet, identitetsdannelse, spiseforstyrrelser og overtro.

Billedbogen er drømmede, dystert og smukt smukt illustreret af Anna Margrethe Kjærgaard med både naive og realistiske stregtegninger og akvareller. Tekst og billede er indflettet i hinanden, så de både underbygger og udvider betydningen i fortællingen om  Ellens problematiske liv. Denne anmelder er især fascineret af den smukke husskade, der er et gennemgående element i illustrationerne. Især hvor den står og pikker i en cupcake med fødselsdagsflag i.

”Skifting” er endnu et vink med en vognstang om, at billedbogen har forladt barnekammeret og indskolingen og har bevæget sig op i udskolingen. Her vil bogen kunne danne udgangspunkt for gode samtaler om hvad det er tekst og billede (ikonoteksten) i fællesskab gør for fortællingen.

https://jensenogdalgaard.dk/

www.dennisgadekofod.dk

www.amkjaergaard.dk

http://finespind.dk/index.php/artikler-og-billedserier/54-pubertet-og-overtro-ny-bog-kofod-og-kjaergaard

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.