Skrækkelige, søde søskende

‣ Forfatter: Jana Frey

‣ Illustrator: Betina Gotzen-Beek

‣ Forlag: Lamberth

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 269,-

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 29

‣ ISBN: 9788778688910

”Næppe er de ude af døre, før de skændes om, hvem der skal holde posen med brødet til hestene. Mia klatrer rasende op på en mur og sætter sig med ryggen til Max. Max kan da bare gå selv. Hun er da ligeglad (…). Da Mia endelig følger efter, er Max ikke ved folden. Mia bliver helt stiv af skræk”. 

Bogen ”Skrækkelige, søde søskende” handler om søskendeparret Max på fire og Mia på seks år. De to skændes og slås lige så meget som de er bedste venner, og bogen fortæller i små afsnit, som hver er en lille, afsluttet fortælling, om de forskellige konflikter, de kommer ud for, og hvordan de får løst dem.

Bogen sluttes af med et lille kapitel, hvor forfatteren fortæller lidt om, hvorvidt man skal blande sig i børns konflikter, og bogen fungerer derfor også rigtig fint til brug i for eksempel institution, hvor man kan gøre brug af et eller flere af kapitlerne for sig og lade sig inspirere af forfatterens eftertekst.

Jeg synes egentlig bogen er fin som et værktøj til samtale, altså til at bruge som udgangspunkt for en snak om et emne, der måske ellers kan være svært at få hul på – i dette tilfælde søskendejalousi. Forfatteren har skrevet flere lignende billedbøger, der alle omhandler forskellige emner, der kan være tricky at snakke med små børn om, for eksempel det at være mørkeræd, det at sige fra og børnehavestart.

Når det er sagt, synes jeg det er rigtig ærgerligt at bogen har en del stave- og kommafejl, der skurrer i øjnene. Især med tanke på at bogen her faktisk bare er en ny udgave af en ældre bog, og derfor måske skulle have været set lidt bedre efter i sømmene.

Men alt i alt er der tale om en rigtig fin samtalebog med fine, hverdagsgenkendelige illustrationer, som helt klart til tiltale barnet, der læses med.

http://lamberth.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.