Skrald – lort eller lagkage?

‣ Forfatter: Gerda Raidt

‣ Illustrator: Gerda Raidt

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 270,00

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 93

‣ ISBN: 9788779167384

”I stedet for éngangsting og billigt ragelse kan man købe langtidsholdbare ting. De er ganske vist noget dyrere, men i det lange løb giver man færre penge ud, end hvis vi havde købt noget billigt, som snart ville have været parat til udskiftning.”

I Skrald – lort eller lagkage præsenteres vi for affaldets historie. Og her starter vi altså helt fra stenalderen og frem til i dag. Forfatteren Gerda Raidt får med korte, men rigtig fint informative, tekster beskrevet hvordan vi mennesker har behandlet vores affald op gennem tiden. Vi får også en masse god information om, hvad man egentlig betegner som skrald både før og nu.

I bogen behandles også, hvor forskelligt det er, hvad man gør med sit affald alt efter hvor i verden man bor. Hele bogen er illustreret i farver, og teksten brydes fint op af disse små illustrationer, så selvom man egentlig får en masse brugbar information, føles bogen ikke lang. Illustrationerne er naturtro i udtrykket og med masser af små sjove detaljer man kan fordybe sig i.

Bogen falder rigtig godt ind et yderst aktuelt tema, nemlig genbrug – et emne jeg i hvert fald som bibliotekar kan mærke der kommer større og større efterspørgsel på. Her falder den absolut på et tørt sted, og den vil fint kunne bruges både til skolearbejde om genbrug, men også som almindelig fritidslæsning, fordi den er så overskuelig som den er.

Som en sjov bonus kan nævnes, at selve bogen naturligvis er lavet af 100% genbrugspapir, uden foliekachering og med mineraloliefri trykfarver.

Bogen sluttes af med en masse gode og konstruktive råd om, hvordan man som barn kan hjælpe med at passe på miljøet, og her er også mange rigtig fine tips at tage med sig. Alt i alt synes jeg Skrald – lort eller lagkage er en virkelig fin og ganske højaktuel faktabog, som varmt kan anbefales.

 

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.