I går var den helt gal med kappen igen. Det var, da Irene og Ella gik forbi hende i skolegården, og de svingede med deres hår, så det ramte Ninas kind. De grinede og så vigtige ud. Så græd hun over, at den forbandede kappe pludselig begyndte at virke, når hun slet ikke havde brug for den.
Forfatteren her er Anne Mette Koch Lehmann. Hun gik på Forfatterskolen for Børnelitteratur i perioden 2016–2018. Nu er en række tekster fra årgangens 12 elever udgivet i antologien Skud. En anden forfatter, Thomas Caspersen, har en kort tekst om Mormors smil:
Mormors smil bli’r lagt i et glas med vand og
mormors smil bli’r afrenset tand for tand så
alting skinner inde i mormors mund hvor
smilet forsvinder.
Teksterne tilhører vidt forskellige genrer. Der er kortprosatekster som den først citerede, der er små digte som Mormors smil, og der er en slags leksikonopslag, hvor ordet ‘himmelanker’ eksempelvis beskrives således:
Himmelanker
substantiv (et)
Himmelanker, himmelankre, himmelankrene
Person eller sted, der holder et andet menneske i kontakt med det fantastiske.
Antonym, se klippe.
Han var mit himmelanker, vi plukkede firkløvere og sov som danskvand. Vi løb som børn, og han prøvede aldrig at gøre mine skridt tungere.
Line Maria Lång, TV 1999
En række digte om lagkager er der også plads til. Karen Vad Bruun skriver om den kendte ‘huskelagkage’:
Leder de efter en festdessert, der bringer minder? Huskelagkagen er et friskt og originalt bud: Bundene er vigtigst. Jeg foretrækker hjemmerullede. Høje Taastrupske, men mindre kan gøre det. Kan med fordel trække et døgn med rå hvidløg.
De 12 forfattere er Katrine Juel, Karen Siercke, Liv Ea Felumb Conrad, Susie Nyholm, Ulla Boye, Thomas Caspersen, Karen Vad Bruun, Sille Jensen (der også illustrerer), Regitze Jørgensen, Anne Mette Koch Lehmann, Line-Maria Lång og Anja Hitz. Sidstnævnte har en længere karriere bag sig, men de andre er alle forholdsvist nye i faget.
Bogen er fyldt med spændende stil- og sprogøvelser, der eksperimenterer med genrer og form. I undervisningsregi er det fremragende tekster at bruge, da det er tekster, der kan give elever i folkeskolens ældste klasser et vist indblik i, at det faktisk er et håndværk (udover et kunstværk) at skrive gode tekster.
Bag på bogen står der:
Teksterne i denne bog er for både børn og unge. De skyder i mange retninger. Som vildskud, påskud, overskud og bambusskud. Fælles for teksterne er, at de alle er skrevet af forfattere, der var elever på Forfatterskolen for Børnelitteratur 2016-2018.
Derfor titlen Skud. Og det er ikke et skud i tågen, det er overskud.