Snitten og Kis – Den hellige vorte og en elendig kop te

‣ Forfatter: Hella Joof

‣ Illustrator: Cato Thau-Jensen

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 129,95

‣ Målgruppe:6+

‣ Sidetal: 44

‣ ISBN: 9788711483183

Sådan er det jo nogen gange. Selv om man elsker hinanden, er det ikke altid, man kan gøre og sige det helt rigtige.

Her følger så anden charmerende bog om Snitten og Kis, der – som du måske husker – bor oppe i Nordsjælland i museet nær fortællerens sommerhus. Snitten er Kis’ adoptivbarn, og han har indimellem et temmelig heftigt temperament.

I denne bog er det da heller ikke anderledes. Snitten har gemt sig under dynen inde på sit værelse. Og hvorfor er han sur?

Fordi de kommer til at tale om tro, hvilket ofte kan være vanskeligt at forklare sig ud af. For: Hvad er tro? Hvem er Gud? Og hvad med Jesus og hans (venner, kaldet) disciple? Og Bibbelen, hvad er det for en ting? For slet ikke at tale om at blive ”dyppet” og bede Fadervor. Det kan medføre adskillige forviklinger.

Kis prøver tålmodigt at forklare ”Gud” med, at det er en stor kraft, som man kan få hjælp af, når man er forvirret og ked af det, og som man kan sige tak til, når man er glad. Snitten prøver at bede til Gud for at se, om han kan hjælpe til med at skaffe nogen venner. Men det ser ikke ud til, at Gud er særligt lyttende.

Og jo mere Kis skal forklare sig om disse alvorlige og vanskelige emner, ikke mindst dåbsproblematikken, desto mere roder hun sig ud i noget, som hun ikke rigtig magter over for den vide-besværlige Snitten, så hun til sidst må trække ”Fordi-jeg-siger-det”-kortet, og så bliver Snitten for alvor så vred, som han er i begyndelsen af fortællingen.

Og Ole Madsen – hvad med ham? Måske husker man ham fra den første bog? Den der hedder “Snitten & Kis – frygt og bæven og en mand på strømpesokker“. Jo, han dukker skam op i slutningen af fortællingen og bliver sådan en slags ”Gud fra maskinen” og skaber fred og sammenhold og gode miner og glade ansigter, så mon ikke sommeren er reddet?

Helle Joof fortsætter i de samme fortælletakter, som hun lagde ud med i den første bog. Vi hører, hvad der bliver fortalt: Nu ved jeg ikke om du kan huske Snitten og Kis? Lyder det næsten i begyndelsen af historien. Der tales tydeligt til en tilhører. Dertil kommer, at der flere steder er indskud, hvor fortælleren lige skal af med noget, som minder om det, der foregår i fortællingen, og som synes at være almindeligt mellem børn og forældre.

Ud over de to bøger om Snitten og Kis har Hella Joof også udgivet: Hellas ABC. Derudover er hun jo velkendt som både skuespiller, instruktør og tv-vært

Illustrationerne står Cato Thau-Jensen for i vanlig form og i smukke skæve og stærkt farvede illustrationer, som giver deres helt eget bidrag til fortællingens fine tone.

Fortællingen vil egne sig vældig godt til højtlæsning i indskolingen.

Cato Thau-Jensen

http://www.carlsen.dk/

https://ereolen.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.