Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar

‣ Forfatter: Søren BrostrømThomas Brunstrøm

‣ Illustrator: Bjørn Nørbo Andersen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 135,00

‣ Målgruppe:9+

‣ Sidetal: 61

‣ ISBN: 9788727017068

I denne bog fortæller Søren Brostrøm om kroppen og alle dens forskellige dele. Bogen er inddelt i kapitler, fx et om hjernen, et for hver af sanserne og et for hvert af de vigtigste organer. Undervejs i bogen er der indsat faktabokse, hvor Søren Brostrøm forklarer ting, der kan virke mærkelige, som fx hvorfor man bliver rød i hovedet, når man bliver flov, hvorfor mænd har brystvorter og hvorfor man hikker.

Bogen er den del af Carlsens serie ”Er du rigtig klog?”, som er en serie af fagbøger, hvor (mere eller mindre kendte) fagfolk fortæller om deres fagområde på børneniveau. Eksempelvis har Svend Brinkmann fortalt om filosofi, Jeanette Varberg om vikingetiden og nu Søren Brostrøm om kroppen.

”Jeg har aldrig rigtig været i tvivl om, at jeg ville være læge. Både min mor og far var læger, og jeg er nærmest vokset op med, at mine forældre sad og diskuterede sygdomme over aftensmaden. Jeg synes, det var så spændende dengang, og det gør jeg egentlig stadigvæk! Vores kroppe er nemlig superseje og kan nogle vilde ting. De kan f.eks. beskytte og reparere sig selv på alle mulige måder.”

Mange børn vil kunne genkende Søren Brostrøm fra coronatiden, hvor han ofte tonede frem på skærmen som ansat i Sundhedsstyrelsen. Han er uddannet læge, og derfor er det oplagt at få ham til at fortælle om kroppen og alt det han kan i en form, der giver mening for børn. Og han gør det virkelig godt.

Bogen er gennemillustreret i farver af Bjørn Nørbo Andersen med virkelig humoristiske, men samtidig meget informative tegninger. Det bryder både teksten og gør på den måde bogen mere lettilgængelig, og visualiserer på samme tid det der bliver fortalt om, ofte på en sjov og anderledes måde.

Bogen er selvfølgelig fagligt velfunderet, men jeg synes forfatteren virkelig forstår at få kringlet balancegangen mellem at få det faglige med på en ordentlig måde, men samtidig bevare den humoristiske tone, der letter tonen generelt i bogen. Jeg gætter på, at Thomas Brunstrøm, som er medforfatter på bogen, muligvis har haft en finger med i spillet i forhold til den del.

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.