Sofus elsker biler

‣ Forfatter: Kamila Slocinska

‣ Illustrator: Kamila Slocinska

‣ Forlag: Turbine

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Målgruppe:2+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 139788740612899

Fra Marianne Iben Hansen og hendes vidunderlige, rimede digt til børn fra børnehavealderen og op ved vi, at ”Axel elsker biler”. Og han er ikke alene, for det gør Sofus også.

”Sofus elsker biler” er en dejlig billedbog til de mindste børn – især dem, der er vilde med biler.

Selve fortællingen er bygget helt enkelt op med korte sætninger, spørgsmål, konstateringer, udbrud, gentagelser og lydord. Alt skrevet med Kamila Slocinskas velkendte håndskrift – som Yahya Hassan elsker hun VERSALER.

”Sofus elsker biler” er på det nærmeste uden handling, men samtidig langt mere end en opremsning af de biler, Sofus elsker: der er den røde bil uden hjul, den, han fandt ude i skoven, og som lige nu er hans allerbedste ven, der er den røde londondobbeltdækker, bilen, der kan køre til Paris, Og den jeg har tegnet til far er flot!, ”OJ, hvor er den flot.”

Her leges med (billed)sproget og Sofus’ erfaringer og verden, og her inviteres medlæseren ind i bogens univers, så den voksne og barnet kan gå i dialog om det enkelte opslag.

Billedsiden er som vanligt for Kamila Slocinska særdeles varieret. På den ene side imiterer hun gennem sin naive streg barnets tegnemåde, og på den anden side skaber hun en ekspressiv, raffineret og detaljeret fremstilling af bilerne, Sofus og omgivelserne. Her leges der med synsvinkler, perspektiv, størrelsesforhold og farvevalg.

Det er styrken ved ”Sofus elsker biler”, at den korte tekst og illustrationerne supplerer hinanden så godt og lukker barnelæseren ind. Det er dejligt at ”læsere” i vuggestuealderen og frem til den tidlige børnehavealder tages alvorligt og fristes til at involvere sig i fortællingen.

”Axel elsker biler” og ”Sofus elsker biler” skal nok blive rigtig gode venner, for de supplerer hinanden fint, hvor det drejer sig om ”brandbiler, kranbiler, gamle veteranbiler, sølvbiler, blå biler, racerbiler, rå biler, Opel og Honda og Golf og Jaguar”, som Marianne Iben Hansen rapper i ”Axel elsker biler” fra 2007.

”Sofus elsker biler” er et både varmt og charmerende bekendtskab, og den anbefales som godnatlæsning og til dialogisk læsning både derhjemme og i daginstitutionen. Her er nok at se på og tale om for både den voksne og barnet. Og så har forfatteren og illustratoren Kamila Slocinska desuden inviteret sin søn Sofus Slocinska indenfor med en herlig tegning til far.

Kamila Slocinska
Turbine

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.