Sørøverens tre ønsker

‣ Forfatter: Thorstein Thomsen

‣ Illustrator: Lea Letén

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 249,95 kr. (P-bog), 74,95 kr. (e-bog)

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 32

Sørøverkaptajn Rasmus og hans mandskab: Killer,  Enøje og Bølle-Bent er noget så sultne. De beslutter sig derfor for at gå i land og finde noget mad. I en kold kælder finder de en gammel flaske, og da Rasmus tager proppen af flasken, kommer en ånd ud. Den vil opfylde tre af Rasmus’ ønsker, så nu er spørgsmålet bare, hvad Rasmus skal ønske sig. Først ønsker han at røve et skib for alle dets skatte. Det går ganske fint, lige indtil Bølle-Bent får hugget hovedet af og forsvinder ned i havets dyb. Rasmus skynder sig at bruge sit andet ønske på at få Bølle-Bent tilbage igen. Og Bølle-Bent kommer tilbage, men han er blevet forvandlet til et spøgelse. Killer bliver så forskrækket, at han falder i havet og forsvinder, og det hele er ret så forfærdeligt. Derfor bruger Rasmus sit sidste ønske på, at tingene igen skal blive, som de var før, alting begyndte at gå galt.

Sproget i Sørøverens tre ønsker flyder fint og let. Dialogen karaktererne imellem er levende, og der bliver ikke sparet på sørøverjargonen – dette gør bogen til en fornøjelse at læse højt. Mens der klart findes et humoristisk lag, som især den voksne læser vil bemærke, kan man også læse flere tungere budskaber og temaer ud af handlingen, fx bliver det klart, at man skal huske at være glad for det, man har. På den måde er der masser at snakke med målgruppen om under eller efter endt læsning.

Med sine tragiske dødsfald og spøgelser bliver bogen til tider en smule uhyggelig. I denne sammenhæng skal Lea Leténs illustrationer nævnes, da disse på afbalanceret vis netop indkapsler, stemning, drama og uhygge på en sofistikeret og charmerende måde. Ved at tegne meget rammende ansigtsudtryk og kropsprog er hun især god til at vise, hvad de forskellige karakterer gennemlever.

En anbefalelsesværdig børnebog, der ikke kun fortæller en spændende og til tider lidt uhyggelig sørøverhistorie, men som også lægger op til yderligere dialog med børnene om lidt tungere temaer som fx død og grådighed.

Thorstein Thomsen og Lea Léten er tidligere udkommet med en bog om sørøveren Rasmus, Sørøverens diamant, der også er blevet anmeldt her på siden: https://bogbotten.dk/?boganmeldelse=soroverens-diamant 

Forfatterens hjemmeside: http://www.thorsteinthomsen.dk

Anmeldelsen er skrevet af Nynne Jakobsen

Nynne har, siden hun var en lille pige, altid været en læsehest. Så meget, at hun flyttede fra Nordsjælland til Aarhus for at tage en bachelor i litteraturhistorie. Nu er hun imidlertid vendt hjem til det sjællandske, hvor hun læser på kandidatuddannelsen ’Moderne kultur og kulturformidling’ på Københavns Universitet. Nynne har arbejdet på forlag, og derudover har hun oversat forskellige bøger – primært bøger til børn og unge. Blandt Nynnes forskellige interesser indenfor litteratur og kunst har børne- og ungdomslitteraturen en helt særlig plads – både i hendes hjerte, men også i hendes evigt voksende bogreol. Især er hun vild med smukke billedbøger, eventyrlige fortællinger og graphic novels.