Ssh! Vi har en plan

‣ Forfatter: Chris Haughton

‣ Illustrator: Chris Haughton

‣ Oversætter: Dal Michaelsen

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 20,75

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 48

‣ ISBN: 9788771510607

Fred kan ikke bevares med magt; det kan kun opnås med forståelse.” – Albert Einstein.

Med dette citat indledes Haughtons fine fortælling om fire venner i skovens tusmørke; tre med net og en plan, og én lille sidstemand med nysgerrighed og et ønske om forståelse.

De tre ser en fugl og ønsker straks at fange den, mens den lille fjerde bare siger ”Hej fugl!” og undrende ser til, mens fangstplan efter fangstplan går i vasken. Og det er da også foran fjerdemanden at fuglen endelig lander. Han giver den brød og omringes snart af alle skovens farverige fugle – og bliver således personificeringen af det ovenstående citat. Historien slutter med en sød lille humoristisk krølle: for nej, de tre jægere bliver ikke det mindste klogere.

Illustrationerne er en collage af silhuetter i papirklip – det meste i mørke, blå og sorte nuancer, mens fuglene bryder billedet i mange klare farver. Teksten, som er skrevet direkte inde i illustrationerne, er aldeles simpel og egentlig unødvendig for læsningen af bogen. I sin på én gang enkle og komplekse fortællestil, taler denne billedbog til både små og større (og voksne) læsere.

”Shh! Vi har en plan!” er en ganske rørende lille billedfortælling om en destruktiv grådighed – og modsætningen, en åben og empatisk nysgerrighed. Reelt set: krig og fred kogt ned til en 42 siders billedbog. Og det lykkes.

 

Jensen & Dalgaard: http://jensenogdalgaard.dk

Chris Haughton: http://www.chrishaughton.com/

Anmeldelsen er skrevet af Maria Seebach

Maria er uddannet pædagog og arbejder som sådan i en vuggestue i Hørsholm. Maria har specialiseret sig i de 0-6årige og bl.a. beskæftiget sig med pædagogens valg, vurdering og brug af børnelitteratur i daginstitutionen – derigennem har hun fået et særligt fokus på, hvordan forskellige bøger præsenterer børnene for forskellige udtryk, både æstetisk og kulturelt. Maria har især interesse i bøger henvendt til aldersgruppen 0-6 år, dvs. hovedsageligt billedbøger med hovedvægt på billedsiden og mere eller mindre tekst.