Stemmetyven. Pigen med de to ansigter.

‣ Forfatter: Ida-Marie Rendtdorff

‣ Illustrator: Lars Gabel

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 149, -

‣ Målgruppe:10-14 årige

‣ Sidetal: 136

‣ ISBN: 9788702226751

”Tia gik tilbage til disken, åbnede tappen og lod det gyldne øl strømme ned i kruset. Hvis bare … Hvis bare Halvar aldrig var taget af sted. En ting var, at delegationen skulle afprøve hans fars seneste opfindelse – tordenpulveret. Noget andet var at sprænge hul i et helligt bjerg. Hvordan kunne kongen få den sindssyge ide?”

I ”Stemmetyven” er Tia en ung pige, hvis kæreste (eller måske hemmelige kæreste, det ved vi ikke helt) er blevet borte. Han red af sted, og nu mener Tia, at han er fange på borgen hos Tarelf. Unge piger har ikke de store handlemuligheder i det samfund, hvor Tia befinder sig. Det er noget middelalderligt, hvor kvinder må klare sig, så godt de kan. Tia er dog yderst snarrådig og godt hjulpet af sin evne som ”stemmetyv”, så klarer hun mange udfordringer.

En stemmetyv kan efterligne andres stemmer. Det kan Tia, men hun kan også gå og bevæge sig helt som andre mennesker, hun har mødt. Det kan være god underholdning på kroen, hvor hun serverer, men det viser sig også nyttigt på vejen mod at befri Halvar.

Hun får en hjælper på turen, der er mindst ligs så kvik og handlekraftig, som hun selv er.

Sproget er fantastisk læseværdigt. Smukke metaforer, gode replikker, hurtige skift i tid. Et eksempel kan være: ”Stjernerne lyste i tusindvis som morild i et bundløst nattehav”. ”Et par olielamper kastede et mat lysskær ud over de gulnede  vægge og gulvplankerne.” Og ”Her og der stak klippestykker op af jorden; i mørket lignede det silhuetter af sovende fortidsdyr.”

Sproget er smukt. Det er illustrationerne også. Det er sorte stregtegninger, der dels bliver brugt som vignetter og dels indgår i teksten. Det er Lars Gabel, der har tegnet. Han har en sans for at ramme det uhyggelige, samtidig med at persontegningen er fyldt med nuancer. Da Tia og Bjørka kommer til den store port indtil byen, så er det en voldsom stor port. Det kan Lars Gabel få illustreret, netop fordi han får perspektivet til at ligge hos Tia.

”Enten gør man noget for at hjælpe, eller også er man medskyldig”, sådan lyder moralen i bogen. Det lægger Tia sig på sinde, og det er også budskabet til læseren: Enten før man noget for at hjælpe, eller også er man medskyldig.”

”Stemmetyven” er en serie, hvor dette er den første bog. De næste udkommer – senere. Det kan man glæde sig til.

 

 

Link:

Forfatter Ida-Marie Rendtorff

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.