Støj storm støv

‣ Forfatter: Martha Flyvholm Tode

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 184,95

‣ Målgruppe:14- 19 år

‣ Sidetal: 320 sider

‣ ISBN: 9788702401097

”Jeg er den eneste dansker med flyet. Alle andre er egyptere og styrer direkte mod paskontrollen. Jeg bliver stående og kigger mig om efter et sted, der sælger visum.

Hovedpersonen er Emma. Hun er ung, selvstændig og modig, og hun har et halvt år som udvekslingsstudent i Kairo fra januar og til maj. Månederne er markeret som indledninger til de respektive kapitler.

Emma skal interviewe unge mænd, der deltog i Det Arabiske Forår i 2010 – 2011. Det Arabiske Forår var et civilsamfundsoprør, og det oprør, der fik Mubarak til at miste magten efter mere end 30 år på den egyptiske trone.

Bogen giver et fint indblik i kulturmøder på mange planer:

Hawawshi viser sig at være en egyptisk udgave af en burger. En gennemstegt bøf af hakket oksekøb, drysset med persille og lagt oven på et stykke pitabrød. Den bliver serveret på en metaltallerken på plastikbordet mellem os. Ali bestiller en mere med det samme, og jeg følger tjeneren med øjnene, da han spurter gennem lokalet.”

Emma får en omgangskreds og en vennekreds, der består af europæiske kvinder og egyptiske mænd, der var aktive under Det Arabiske Forår. Nu er de egyptiske mænd desillusionerede og ramt af en samfundskontrol, der ikke giver megen plads til fest og farver. Alligevel har de en fest sammen. De danser og snakker og forelsker sig, men kulturforskelle bliver ofte et tema. Der er støj og støv og storm over foråret.

De kulturelle forskelle er måske ikke til at se på overfladen, men de findes.

Emma klarer sig. Hun har et hjemland, hun kan rejse tilbage til, mens Ali og hans venner må blive.

Martha Flyvholm Tode skriver i et efterord:

”Men her fem år senere, kan jeg konkludere, at der er stor forskel på at bo et sted og skrive om et sted. Det åbner for en række spørgsmål: Hvad gør jeg med sproget? Hvordan skriver jeg om menneskene, miljøet og kulturen på en kærlig men ærlig måde? Kan jeg tillade mig at have holdninger til systemet? Har jeg været grundig nok i min research?”

Den slags spørgsmål, som forfatteren stiller sig selv, giver et fint indblik i en forfatters overvejelser. Det er en bog uden færdige svar. De unge egyptere er ikke helte, de er heller ikke martyrer. De forsøger, som alle mennesker og alle unge verden over, at skabe sig et godt liv under de forhold, der nu engang er givet.

Martha Flyvholm Tode er årgang 1991. Hun er en ung forfatter, der debuterede med ”På Bornholm må man græde overalt”. I tre år fra 2018 – 2021 boede hun i Kairo, hvor hun læste, skrev og arbejde. Nu bor hun i Rom.

”Støj storm støv” er en bog, der udmærker sig i rækken af ungdomslitteratur. Den har kærlighed og identitetskriser, men den har også en verdensvendthed, der giver læseren udblik såvel som indblik.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.