Tandfeen tryller

‣ Forfatter: Jakob G. Madsen

‣ Illustrator: Mia Marie Overgaard

‣ Forlag: Vild Maskine

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 150,00

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 43

‣ Sværhedsgrad: 150,00

‣ ISBN: 9788772270456

”Lyset blev dæmpet lidt. Han spredte sine fingre en smule, så han kunne se ud på pigen. Det var ikke Søs. Hende her var mindre og alt for tynd og fin. Og så var det, som om hun var lidt uskarp i kanten. Eller måske kunne man se igennem hende? Hun var smuk. Ja, på en måde havde Thomas aldrig set noget så smukt før. Håret var helt hvidt. Og det var så langt, at det flød ud på sengen, som en lille flod. Hun smilede til ham. Tænderne var helt lige og lyste hvidt i mørket. Men der var noget med hendes øjne. Noget han ikke kunne lide. De stirrede på ham, som om hun så på noget … lækkert.”

Thomas er ærlig talt lidt træt af sin lillesøster. Hun er simpelthen så godtroende og tror både på julemanden, trolde, elvere, havfruer – og tandfeen. Det er simpelthen for dumt, synes Thomas, der ikke kan lade være med at drille hende, selvom mor og far skælder ham ud, når han prøver at aflive nogen af lillesøsterens fantasier.

En aften siger Thomas til lillesøsteren, at han ikke tror på tandfeen, og at hun i hvert fald aldrig får nogen af hans tænder. Midt om natten vågner Thomas ved at der sidder et væsen med vinger i hans seng. Et væsen med noget der ligner en tryllestav – og en tang!

Bogen er gennemillustreret af Mia Marie Overgaard, som har gjort et fantastisk stykke arbejde. Hendes sort-hvide illustrationer bogen igennem gør virkelig noget for at fortætte den uhyggelige stemning, forfatteren Jakob G. Madsen får sat i bogen. Små detaljer som at der på en illustration af tandbørste og tandpasta står ”FEAR” på tandpastatuben er virkelig fine.

Tandfeen tryller er en del af serien ”13 historier”. Historierne er tidligere udgivet i én bog uden illustrationer, men nu er de altså udgivet enkeltvis, læsepædagogisk bearbejdet så de ligger omkring lix 15.

Det er en helt genial idé og udvider målgruppen af læsere. Det gør den læsbar for større børn og unge, der ikke er stærke læsere, men alle kan være med, for bogen har ikke et typisk letlæsningsudtryk og vil tiltrække alle slags læsere – der selvfølgelig er nødt til at have nerverne i orden. For det er absolut ikke læsning for sarte sjæle. Her er ingen lykkelige slutninger, og de små hår i nakken når at rejse sig, før man er færdig med bogen.
Som en bonus er ”13 historier” desuden udgivet som lydbog med både special effects og musikalsk underlægning.

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.