Tid Tak

‣ Forfatter: Mette Vedsø

‣ Illustrator: Pia Halse

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 248,-

‣ Målgruppe:5+ / al-aldres billedbog

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788771518620

”Tid tak, tid tak, siger det

og sikke hun dog tripper hende fru Stresse

for hun har hverken tid

til tid eller tak”

Der udgives flere og flere billedbøger til en meget bred målgruppe – såkaldte al aldres-fortællinger, eller blot ”menneskebøger.” Bøger, der fortæller vigtige eksistentielle fortællinger til det senmoderne fortravlede menneske.

Sidste år udgav Mette Vedsø og Pia Halse Pytkassen, der tog fat i fortællingen om damen, der arbejder på en kassefabrik, der må lukke på grund af konkurrence fra udlandet. Kender vi ikke den historie?

Pytkassen ender efter mange genvordigheder med, at vores ”dame” åbner en hårdt tiltrængt pytkassebutik.

Nu er billedbogsparret Vedsø og Halse tilbage med Tid tak, der tager fat i vores forhold til tiden, der har det med at gå, og er der ikke nok af den, kan det ende med stress:

”For brusetid og blusetid

og madtid og kassetid

og pakketid og tasketid

det bruger tiden op

og pas nu på dig selv-tid

farveltid og vinketid

og ups nu kigge væk-tid

for sludretid er spildtid

og spurte hen til bussen-tid

og pustetid og ventetid

tidstabeller, tidskørsel

trip, trip, trip”

 

I et opskruet tempo og en poetisk sprogleg leger Mette Vedsø med sproget, mens hun beskriver fru Stresses nedtur i kamp med: ”Tidsfrister, tidstyve, tidspres og tidsnød” på kontoret.

Hun har slet ikke tid til de ting, der virkelig betyder noget som, frit citeret er: hverdagsting, nipsting crazyting, korssting, yndlingsting, tosseting, småting, alting og slet ingenting.

Det går selvfølgelig galt, og voksentid bliver til tudetid, sengetid til vågentid og rive sig i håret tid og slet ikke sove-tid men myldretid i tankerne. Stress!

Her er

”Ikke mere go – go – go

heller ikke tjep – tjep – tjep

slet ingen flik – flak

nok nok stop”

 

Til sidst går der hul på tidspresballonen, og fru Stresse ender som fru Strikke med ”Masker på pind-tid / og vabler på en finger tid / puste lidt til kaffen tid / —- / sæt dig ned hos mig tid / og se mit halve ærme tid” og med at fru Strikke kan høre og mærke tiden: ”tak tid / tak tid / tak tid”

Mette Vedsø har tidligere vist sig talent for at skrive lyrisk og lege med både sprog og begreber. Pytkassen er et godt eksempel, men også i digtsamlingen En sær musik – rim og digte (2018) og i romanerne, kan man nyde dette talent.

Pia Halses smukke, poetiske akvareller og tegninger indrammer og udvider denne lille store historie på allerbedste måde. Se blot den aldeles uhyggelige munchske ”angst” eller ”skrig” ekspressionistiske omslagsakvarel, der vist ikke lader nogen være i tvivl om indholdet. Til alt held bliver det både lysere og mere farvestrålende undervejs. Det er stærk illustratorkunst, det her.

Magien i sproget, indholdet og billedsiden i Tid tak er udfordrende og givende for både voksne og børn, så det lille sprogmusikalske billedbogsværk bør kunne finde vej til både de små hjem og til de skoler, hvor børns sprogudvikling og fantasi er i højsædet. Her er sprogleg og billedleg ad libitum, der tager læseren alvorligt og som kan medvirke til at styrke børns og voksnes sprog med både finurlighed, melankoli i medgang, modgang sorg og glæde. Og klokken slår og tiden går.

Forfatter, Mette Vedsø

Illustrator, Pia Halse

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.