Tilbage til fremtiden

‣ Forfatter: Baseret på filmen af Robert Zemeckis og Bob Gale

‣ Illustrator: Kim Smith

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 48

‣ ISBN: 9788711911709

Hvis man var ung i 80’erne, oplever man i øjeblikket en stigende interesse for de kulturstrømninger og modebølger, der prægede ens ungdom. Det er eksempelvis ikke svært at se ligheder mellem 80’ernes tøjmode og den i dag, og især film og musik fra årtiet lader til stadig at have en umådelig gennemslagskraft. Det er kke så sært. For der kom virkelig meget kvalitetsmusik i de år. For eksempel er det umuligt at høre “The Power of Love” med Huey Lewis and the News fra 1985 uden at komme til at tænke på Robert Zemeckis og Bob Gales Back to the Future, eller på dansk, Tilbage til fremtiden. Filmen er en klassiker med en meget ung Michael J. Fox i hovedrollen som den unge Marty McFly, der møder en gal, men genial videnskabsmand, Doc, spillet af Christopher Lloyd.

Forlaget Carlsen har i år udgivet billedbogsversioner af nogle af de gamle filmklassikere. Billedbøgerne forsøger at følge filmenes handling, og det resulterer desværre i et kaos, der kan gøre selv den mest geniale videnskabsmand forvirret.

Plottet er, at Marty McFly ved et uheld ryger tilbage til fortiden ved hjælp af en tidsmaskine, som Doc har opfundet. I filmen er tidsmaskinen den ikoniske, sølvgrå DeLorean DMC-12 fra 1981. I fortiden møder Marty sine forældre, der desværre ikke rigtig kan forelske sig i hinanden, fordi Martys far er et skvat, der lader sig kue af byens bølle, Biff. Marty opdager, at hvis han ikke gør noget for at få forældrene til at forelske sig, så vil han og hans søskende ikke eksistere i fremtiden, og derfor sætter han alt ind for at sikre sin egen eksistens, samtidig med at han skal tilbage til fremtiden, hvor han kom fra.

Selvom filmen måske ikke ligefrem er kendt for sine skelsættende skuespilpræstationer, har den alligevel skrevet sig ind i filmhistorien for sin originalitet, sine effekter, der dengang var nyskabende, og sit soundtrack.

Bogen skal have ros for Kim Smiths illustrationer, der i sig selv er underholdende og dynamiske. De gør, hvad de skal, i særdeleshed bogens forsatsblad, der indeholder en dobbeltillustration med ure i forskellige afskygninger, der skal symbolisere tidens betydning for handlingen. Enkelt og velfungerende.

Mit forslag er dog alligevel, at man helt dropper billedbogen og viser børnene filmen i stedet. Filmen er efter min bedste overbevisning stadig underholdende, og det er bogen ikke. Handlingen er fragmenteret til ukendelighed. I forsøget på at mase handlingen sammen på kun 48 sider, har man måtte foretage plotmæssige prioriteringer, der med lidt god vilje kunne betegnes som omfattende redigering, men som egentlig er en skamfering. En film som Tilbage til fremtiden, en anerkendt klassiker, fortjener langt bedre, og det bør man overveje en anden gang. Nogle historier er ganske enkelt ikke skabt til at blive fortalt i billedbogsformat.

Info om bogen på Carlsens hjemmeside – med læseprøve
Kim Smith

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.