Tim og Fillip 1. Piratmærket

‣ Forfatter: Hans Ole HerbstHenriette Langkjær

‣ Illustrator: Gunhild Rød

‣ Forlag: Dansklærerforeningens Forlag

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 109 kr.

‣ Målgruppe:7-9 år

‣ Sidetal: 48

‣ Sværhedsgrad: Lix 13

‣ ISBN: 9788772110646

Tim bor på en lille ø.

Øen  ligger langt ude i havet.

Der er kun én hytte på øen.

I den hytte bor Tim sammen med sin far.

Tims far er pirat.

Han hedder Kaptajn Blodskæg.

Sådan står der i første kapitel hvor der introduceres til hverdagen på den lille ø. Blodskæg har et hemmeligt skattekort, der ligger i en lille æske. Tim vil gerne være pirat, men det kan man først blive, når man har fået piratmærket.

Livet som wannabe-pirat byder på mange oplevelser. I løbet af de 48 sider er der flere livstruende øjeblikke i Tims liv, men han finder en ven i Fillip, der viser sig at være kongesøn.

Bogen er skrevet med et lix-tal på 13, det betyder, at bøgerne har en målgruppe i 2. og 3. klasse. Her har Dansklærerforeningen en række udgivelser på vej. Tanken er, at det skal være seriebøger, hvor hver serie er på tre bøger. Piratserien her består af ”Piratmærket”, ”Stormen” og ”Skatteøen”, og der er tekst og billeder i de tre bøger. Det er Gunhild Rød, der har illustreret, og det gør hun fremragende.

På opslaget, hvor Kaptajn Klapøje er ved at tage livet af Tim, ser man den onde kaptajn med kårde og sørøverskæg og sørøverhat, mens kongesønnen nervøst kigger op fra kisten. Tim ligger barfodet på gulvet med sit sørøvertørklæde om håret og svedperlerne springer fra hans pande. Sådan følger tegningerne teksten, og det giver læseren god mulighed for at kunne læse også svære ord som ”piratmærket”, ”skattekiste” og ”sørøverskib”:

Det er en smuk udgivelse, der har god tekst og gode illustrationer, og så er det imponerende, at der kan være så megen handling på så lidt plads.

Piratmærket Danslærerforeningens forlag

Læsefidusens kapitelbøger

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.