Totalt bombet

‣ Forfatter: Linette Jensen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: P-bog: 179,95, E-bog: 69,95

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 112

‣ ISBN: 9788711353417

Ludvig fra Brøndby Strand har problemer: Hans mor drikker for meget og bliver undertrykt af sin voldelige kæreste Keld, og i skolen bliver Ludvig mobbet på det groveste af trekløveret Stefan, Niclas og Mick. Men hvad alle idioterne ikke ved er, at Ludvig er i gang med at lave en sejlgarnsbombe – han mangler bare de sidste materialer og at beslutte sig for, om det er Keld eller den lede Stefan, der skal få bomben at føle.

Midt i al modgangen starter en ny dreng i klassen, Leo, og han vil rigtig gerne være venner med Ludvig. Sammen griner de af Stefan og co., og Ludvig oplever for første gang, hvor skønt det er at have en at hænge ud med.

Som om Ludvig ikke har nok at gøre med at forsøge at få sin egen hverdag til at fungere, finder han en dag en sigøjnerfamilie i lejlighedens kælderrum. De har ingen steder at bo, så han forsøger på bedste vis at komme med mad og andre fornødenheder til dem. Da Leo fortæller, at der har været et groft hjemmerøveri i omegnen, og at det garanteret er sigøjnere, der står bag, føler Ludvig sig derfor udnyttet – måske skal han bruge bomben på familien i stedet?

Pludselig tager tingene dog en uventet drejning, og endelig er hævnens time kommet…

Det er de tunge og alvorlige temaer, som mobning, alkoholmisbrug og vold, Linette Jensen behandler i Totalt bombet. Miljøet, der placerer Ludvig i en dansk kontekst, i kombination med bogens hårdkogte realisme gør kraftigt indtryk.

Sproget flyder let og ubesværet, og forfatteren formår på fin vis at fange en tone, der virker troværdig i forhold til bogens personer. 

Totalt bombet er en del af Carlsen ekko, der er en serie af letlæselige og korte ungdomsromaner egnet til selvstændig læsning og til undervisningsbrug. Der skulle efter sigende være undervisningsmateriale til hver bog i serien, dog er der i skrivende stund ikke udgivet materiale til Totalt bombet.

Som selvstændig læsning henvender romanen sig især til drenge i de ældste klasser i folkeskolen. Man kan dog sagtens bruge den til både drenge og piger i undervisningsøjemed. 

Totalt bombet  er en dybt, alvorlig ungdomsbog. Den egner sig rigtig godt til undervisningsbrug, hvor man kan snakke indgående om de alvorlige problematikker, bogen belyser.

Forlag: www.carlsen.dk

Undervisningsmateriale: http://www.carlsen.dk/ekko.aspx

Anmeldelsen er skrevet af Nynne Jakobsen

Nynne har, siden hun var en lille pige, altid været en læsehest. Så meget, at hun flyttede fra Nordsjælland til Aarhus for at tage en bachelor i litteraturhistorie. Nu er hun imidlertid vendt hjem til det sjællandske, hvor hun læser på kandidatuddannelsen ’Moderne kultur og kulturformidling’ på Københavns Universitet. Nynne har arbejdet på forlag, og derudover har hun oversat forskellige bøger – primært bøger til børn og unge. Blandt Nynnes forskellige interesser indenfor litteratur og kunst har børne- og ungdomslitteraturen en helt særlig plads – både i hendes hjerte, men også i hendes evigt voksende bogreol. Især er hun vild med smukke billedbøger, eventyrlige fortællinger og graphic novels.