Trinkets

‣ Forfatter: Kirsten Smith

‣ Oversætter: Louise Urth Olsen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:13-19 år

‣ Sidetal: 288

‣ ISBN: 9788702292251

”Nogle gange spekulerer jeg på, hvad meningen er med at være såkaldt populær, når det er så utroligt irriterende at være det. For eksempel bliver man hele tiden mødt af idioter og proletarer, der invaderer ens space med intetsigende hilsner, krav om opmærksomhed og bønner om venskab.”

Sådan har den populære pige Tabitha det. Hun mødes med Elodie og Moe i en gruppe, der er oprettet for Anonyme Butikstyve. Det er jo Amerika, så selvfølgelig kan man gå til terapi i en gruppe for shoplifters.

De tre piger er vidt forskellige. Der er den lidt punk-hårde Moe, den stille, lyrikskrivende Elodie og så klassens dronning Tabitha. Nu er de så i en gruppe, hvor de skal være tilstede for at undgå yderligere straf. De bliver veninder. Det er en ”coming-of-age-roman” for unge, den er amerikansk, men den er også skrevet, så man gerne tager den amerikanske livsstil til sig med highschool og lockers og food-fight og forældre, der er lige så amerikanske som deres børn.

Dette er en velskrevet roman, hvor hver pige har sin egen stemme i sprogtonen. Titlen ”Trinkets” er en betegnelse for billige accessories og nips. Pigerne her i bogen er ikke trinkets. De tager deres eget liv alvorligt.

Og så er det jo naturligvis afsæt for en netflix-serie, hvor sæson 1 har 10 episoder, og nu venter sæson 2. Den bliver et hit. Det er en amerikansk serie, der er, helt som den slags skal være: Glimmerbesat, overgearet og alligevel med en klar morale. Måske lyder det ikke som en ros, men det er en ros.

 

Link:

Læs mere om Trinkets

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.