Trio Unite

‣ Forfatter: Gudrun Østergaard

‣ Forlag: Krabat

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 259 kr.

‣ Målgruppe:10 -14 år

‣ Sidetal: 60 sider

‣ ISBN: 9788794433792

”Jon og Khalil taler i munden på hinanden. De fortæller om Trio Unite. Altså, hvad er et first person shooter-spil? Jons far rynker panden. Det er også lige meget. Det er sådan et skydespil, okay?”

(…)

Okay. Så der er de her tre roller. Man kan være scout, baiter eller sniper, ikke? De har hver sin farve: gul, grøn og rød. Khalil prøver reelt at være pædagogisk.”

Sådan får forfatteren fikst forklarer, hvad Trio Unite er. Jons far agerer den uforstående, som de unge knægte på 14 år kan forklare skydespillet til. Sådan kan alle læse med og vide nogenlunde, hvad det handler om, når de gamer.

Jon og Khalil er venner. Jons far læser mest bøger, han sidder i kørestol, har PTSD og bliver nemt skræmt. Jons far har været udsendt med Røde Kors og her har han oplevet noget, der har gjort ham skeptisk overfor skydespil og meget andet voldeligt. Khalils forældre har også traumer fra deres ophold i en flygtningelejr i Libanon. De bliver særdeles påvirkede af de krigsreportager, de ser på tv.

Krigen, der også bliver talt om i skolen, er uden navn. Det er formentlig krigen i Ukraine, men da der ikke nævnes geografiske lokationer, bliver det en mere almen krig der tales om.

Iryna kommer til skolen som flygtning fra krigen, og da hun bliver indlemmet i Trio Unite-holdet og konkurrencen, giver det anledning til nogle overvejelser om, hvorvidt man må og kan spille skydespil, når der nu findes en virkelig krig i verden.

Der er mange etiske overvejelser i bogen. De er alle lagt ind i en gamerverden, hvor der veksles mellem kampene i spillet og den virkelige verdens menneskelige konflikter. Jon og Khalil er gode og fornuftige venner, der også er vildt optaget af spil, men de har en klar forståelse af Irynas liv og vilkår.

Bogen har et lix-tal på 12 og indgår i Krabats Letlæst-serie. Den er letlæst, men der er et indhold, der giver tyngde til de korte sætninger.

Det er en bog om gamere og skydespil. Det rammer lige til målgruppen.

Det er en god bog til selvlæsning og læsetræning (og underholdning) for eleverne på mellemtrinnet. Og som voksen kan man her få et kort indblik i gamerverdenens glæder.

 

Læs mere om bogen og forfatteren HER

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.