Tyvefældens forbandelse

‣ Forfatter: Kasper Hoff

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 195

‣ ISBN: 9788702279887

Han havde aldrig selv oplevet noget spændende. Det gik pludseligt op for ham, hvor røvsygt hans liv var. Det mest ophidsende, han havde været med til, var dengang, han blev væk i et badeland i Sverige, og en livredder gav ham en hotdog med rejesalat. Det var syv år siden nu.

Kevin er 13 år, og efter eget udsagn lever han det kedeligste og mest begivenhedsløse liv ever. Han bor sammen med sin mor og (irriterende) storesøster, Sophia, og nu også sammen med moderens nye kæreste, Henrik, og hans datter, Kaya, som er jævnaldrende med Kevin. Kevin har svært ved at finde sig til rette i den nye familiekonstellation, hvilket ikke just gør hans liv mere interessant.

Men alt dette bliver der lavet om på, da Kevin arver sin grandonkel Kajs store samling af mærkelige genstande. Uhyggelige masker, farvestrålende smykker, figurer i træ og elfenben samt massevis af våben i form af buer, pile, knive, pusterør, spyd, m.m. Kraftgenstande kaldte grandonkel Kaj dem, og inden han døde, fortalte han, at han havde samlet dem gennem hele sit liv på sine mange, lange rejser rundt i hele verden og gennem sine møder med utallige folk og stammer. Grandonkel Kaj var nemlig shaman, og DET vækker Kevins nysgerrighed. Men hvad skal han dog stille op med alle de genstande, som han har arvet, uden en vejledning i at bruge dem? Da en af genstandene forsvinder, kastes Kevin og Kaya ud i en hæsblæsende jagt, der leder dem ind i en underverden. Her skal de finde ud af, hvordan man begår sig blandt ånder og andre væsener. Og alt er ikke, som det ser ud.

Tyvefældens forbandelse er første bind i serien Samlingens vogter af Kasper Hoff. Bogen handler om shamaner, ånder, ritualer og parallelverdener, og den lover rigtig godt for resten af serien. Det er fantasy solidt forankret i den virkelige verden, og det spiller godt sammen. Historien er god og ’to the point’, og alt i bogen er relevant for sammenhængen og historien. Sproget er enkelt, og bogen er overskuelig i længde og let læst. Derudover er de valgte skrifttyper behagelige at læse – et i min verden ikke uvæsentligt karakteristika – og endelig har Kasper Hoff valgt at benytte forskellige skrifttyper afhængigt af, hvilken verden man befinder sig i… hvis nu man var i tvivl.

Kasper Hoff er en alsidig dramatiker og forfatter med mange bøger på cv’et. Blandt andet har han skrevet serien Gamerz, som henvender sig til samme aldersgruppe som Samlingens vogter, og som altid er udlånt på mit bibliotek. Da der er flere spirende gamers end shamaner blandt børnene på mellemtrinet, kommer Samlingens vogter nok ikke til at nyde helt samme popularitet, men hvis man er til fantasy i form af det okkulte, mytiske og mystiske, så er den bestemt et godt bud. Etteren lover i hvert fald godt for de kommende bøger i serien, hvoraf to’eren allerede er på gaden

Kasper Hoffs hjemmeside
Info om bogen på Gyldendals hjemmeside – med læse- og lydprøve

Anmeldelsen er skrevet af Lonni Carlsen

Lonni er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder til daglig på Gildbroskolen i Ishøj. Hun underviser i udskolingen og er fagansvarlig for dansk på skolens læringscenter. Ydermere er hun beskikket censor i mundtlig og skriftlig dansk. Lonni har en særlig interesse for ungdomslitteratur samt grafiske romaner og billedbøger, der henvender sig til de ældste elever i folkeskolen.