Verden styrter – En Ravnenes hvisken-fortælling

‣ Forfatter: Malene Sølvsten

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 144

‣ ISBN: 9788702263015

Mens Malene Sølvstens mange læsere venter på tredje bind i fantasy-trilogien Ravnenes hvisken, er her den korte fortælling Verden styrter, der giver svaret på, hvorfor Varnar sluttede sig til modstandsbevægelsen og blev Annes beskytter.

I den ganske korte og letlæste fortælling, hvis univers læseren vil genkende fra især andet bind af Ravnenes hvisken, er det andre figurer end Anne, man lærer at kende. Hovedsageligt den mystiske Varnar, der er alle verdeners stærkeste kriger. Ved bogens start er Varnar hærfører i Ragnaras hær med det opdrag at beskytte sin dronning, men snart trækker mørke skyer sig sammen, og det viser sig, at truslen er så stor, at den kan medføre verdens undergang. Og selvfølgelig er der kun én, der kan beskytte pigen, der kan redde verden. Vil Varnar bryde sit løfte til Ragnara?

Handlingen og universet, den udspiller sig i, er altså let genkendelige, og ligesom i andet bind befinder vi os næsten udelukkende i et nordisk mytologisk univers. Fortællingen er handlingsmættet, tempofyldt og højdramatisk, og Malene Sølvsten sparer hverken på blod eller andre effekter. Endelig er Verden styrter velskrevet og velfortalt. Så alt er, som det skal være, mens vi venter på det afsluttende bind i trilogien Ravnenes hvisken.

Verden styrter anbefales varmt til alle de unge følgere, som serien helt fortjent har. Derfor bør den også stå på det pædagogiske læringscenter og på biblioteket.

PS. Fortællingen kan ikke bruges som en genvej ind i Ravnenes hvisken-universet. Der må nye læsere stadig tage den lange vej gennem både første og anden bog. Men det er også en både spændende og dramatisk vej.

Malene Sølvsten
Info om bogen på Gyldendals hjemmeside – med læse- og lydprøve

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.