Victoria Roses to liv

‣ Forfatter: Gitte Løkkegaard

‣ Illustrator: Jan Solheim

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 249,95

‣ Sidetal: 195

‣ ISBN: 9788711349021

Hun var på vej hjem. Eller rettere: Hun var på vej til ét af sine hjem. Det på Nørrebro hos hendes mor og Søren i ulige uger. Det andet lå i Gentofte hos hendes far og Anne i de lige uger. Hver eneste fredag skiftede hun familie. Hun sagde farvel til en familie om morgenen, gik i skole og tog hjem til en helt anden familie, når sidste time var slut.

Sådan er familielivet for Victoria Rose. Det er på samme vis for Storm, hendes bedste ven, der også går i 5. klasse. De tegner familiestamtræer, der er vidt forgrenede, de lytter til forældre og stedforældres overvejelser over opdragelse, og de to venner har samtidig gang i en særdeles svær gåde, som Victoria Roses farfar har givet hende.

Farfaderen har et kolonihavehus, som han ikke længere kan benytte fordi han er blevet ramt af en hjerneblødning. Nu skal huset sælges, men så tager Storm og Victoria Rose affære og det kommer der kommer mange diskussioner om opdragelse ud af.

Bogen er naturligvis henvendt til børn i alderen 10-12 år, men det er sikkert også tanken, at voksne skal læse med. Hvordan lyder forældres argumenter for en 7-7-ordning, når de vendes mod forældrene selv? Helt anderledes, kan det siges.

Storm og Victoria Rose er særdeles handlekraftige, deres forældre er meget tolerante og imødekommende (alle sammen, – og det er mange), og de enes fantastisk godt alle sammen. Også selv om deres normer er vidt forskellige.

Det er en kronologisk fremadskridende fortælling, hvor de to spor følges fint. Dels er der hele familie-sammenbragtheden og dels er der gåden, der skal løses. Og ja, de to spor følges. Og slutningen er lige som ventet. Således er det en helt ukompliceret fortælling, hvis største styrke er, at der for voksne og børn sættes fokus på de mange skilsmisse-forældre-dele-ordninger og de konsekvenser, de har for børn.

Børnelitteraturen er ikke udelukkende fantasy og science-fiction og vampyrfortællinger. Det er også en række realistiske børnebøger, der skildres børns hverdagsliv netop nu. Victoria og Storms hverdag ligner helt sikkert mange andre danske børns liv.

Bogen er illustreret af Jon Solheim i sort-hvide tegninger. Det giver nogle break i en ellers (for målgruppen) forholdsvis lang historie.

http://www.carlsen.dk/

http://www.solheim.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.