Vidunderlige Abby – dramaqueen

‣ Forfatter: Emma Moss

‣ Forlag: Politikens forlag

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 265

‣ ISBN: 139788740034042

Sidst i “Vidunderlige Abby – dramaqueen” er der ti gode og praktiske råd, hvis du selv vil lave din egen youtube-kanal eller youtube-videoer:

1. Ordentlig belysning
2. Når du filmer med fast vinkel
3. Når du filmer, mens du er på farten
4. Grundregler, når du redigerer
5. Udvidet redigering
6. At opbygge sin kanal
7. At få flere følgere
8. Tag videoer
9. At filme kæledyr
10. Hvis du er i tvivl, så vent.

”Vidunderlige Abby – Dramaqueen” er bind 2 i serien “Girls can vlog”, der startede med ”Lucy Lockets online-skandale”. Det er ”high-school-litteratur”, hvor pigerne (skoleuniform!) hænger ud med hinanden på skolen, er med i fritidsaktiviteter på skolen (musicalen Grease) og mødes med drenge, kigger på drenge og taler om drenge på skolen.

Måske lyder det lidt trættende at læse 265 sider om, hvordan man blogger om et sådant liv. Det er det også, men kun hvis man ikke er i målgruppen af de 10-13-årige. Når man ved, hvor mange følgere de unge, kendte, danske bloggere har, så ved man, at her er der godt materiale – også for børnebøger.

Det er ikke uproblematisk at være Abby, der skal blogge om sit liv mindst to gange om ugen. Det tager tid, og der er jo også broderen og dennes ven Charlie, der skal være tid til.

”Girls can vlog” handler om en gruppe af piger: Abby, Lucy, Jessie og Hermione. Det er dog Abby, vi følger i denne bog, hvor det var Lucy, der var hovedperson i første bog. Abby bruger så lang tid på at blogge, spille musical og være sammen med vennerne, at hun kommer bagud i skolen. Bogen handler således også om, hvordan Abbys prioritering af tid er til diskussion. Hun kan ikke nå alt, og moralen er, at man må fokusere på sit skolearbejde. Det er her, fremtiden ligger. Er man diagnosticeret med indlæringsvanskeligheder, så må man gøre sig yderligere umage. Heldigvis har Abby gode venner og forstående forældre, så hun når det meste.

Bogens tekst er på sin vis multimodal. Der er sms-dialoger skrevet ind, der er manuskripter til de vlogs, Abby uploader, og der er kommentarer fra de respektive følgere foruden den almindelig brødtekst og en række illustrationer.

Vlog 1. Fade ind: Abbys værelse, aften.

Abby, Lucy, Hermione og Jessie klemt sammen i fodenden af Abbys seng. Neonpink lyskæder hænger over sengegavlen, rundt om i værelset står fyrfadslys og blafrer.

Alle:
“Hej alle sammen.”

Sådan ser indledningen til manuskriptet til første vlog ud. Og så er der ellers alle varianter af vlog-indhold til målgruppen: challenges, mad-billeder, venskab, morgenrutine, make-up-råd, kæledyr, flere challenges og hver youtube-video afsluttes med en opfordring til de mulige følgere om at kommentere indholdet.

Det er en bog, der rammer målgruppen. Det kan der ikke være tvivl om. De næste bøger har formentlig Hermione og dernæst Jessie som hovedpersoner. De vil få mange følgere.

Emma Moss
Politikens Forlag
Læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.