Villads fra Valby bygger en robot

‣ Forfatter: Anne Sofie Hammer

‣ Illustrator: Dina Gellert

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 99,95

‣ Målgruppe:4-9 år

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788763864343

Det er ikke nødvendigt med en introduktion til Villads fra Valby, men her kommer den alligevel:

Der er mere end tyve ”Villads fra Valby”-bøger. I forskellige udgaver. De er målrettet børn, der lige er begyndt i skolen. Villads er en dreng, der er halvfætter til Emil fra Lønneberg og også langt ude i familie med persongalleriet i Ole Lund Kirkegårds bøger. Han er kvik, han er en krudtugle, og han kommer ud for mange oplevelser, der heldigvis altid ender godt. Han er på ingen måde en dreng, der kommer i konflikt med ordensmagten eller sine forældre, men han er en munter og foretagsom dreng, der ofte ender i små kriser.

”Hvad er det, spurgte Villads nysgerrigt.
Det vidste Alexander ikke.
Men den ser ud, som om den kan et eller andet, sagde han. Nærmest som om den har siddet på en robot.
HåHR, råbte Villads. Han havde pludselig fået en god ide. Måske faktisk den bedste ide i hele verden. Vi bygger en robot.”

Så begynder Alexander og Villads at samle materialer til en robot, og heldigvis hjælper hans far med projektet.

Det er Dina Gellert, der har illustreret. Det er gjort med en Villads-streg, der er farverig og foretagsom. Masser af gode hverdagsdetaljer fra et middelklassebarns hjem. Der er potteplanter i stuen, der er en arkitektlampe over bordet, der er en kælder til opbevaring af ting, og alt er tegnet med en legende streg og gode og festlige farver.

Kan man ikke læse, så hjælpes man godt på vej af illustrationerne, og kan man (næsten) læse selv, så hjælper de i høj grad læsningen på vej.

Villads er et godt bekendtskab for alle børn.

 

 

Links:

Trailer til filmen om Villads

Forfatterens hjemmeside

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.