Vitello – 28 historier fra A til Å

‣ Forfatter: Kim Fupz Aakeson

‣ Illustrator: Niels Bo Bojesen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:6+

‣ Sidetal: 64

‣ ISBN: 139788702227451

Kim Fupz Aakeson er en travl mand, også når det gælder at lave fortællinger til bogstavindlæring og fortrolighed med disse for de yngste.

I september 2016 udgav Carlsen “Lær bogstaver med hr. Struganoff!” En serie på 28 underfundige Pixi-bøger i kuffert om kokken hr. Struganoff og hans travle hverdag. Her blev løjerne illustreret af Siri Melchior. Hr. Struganoff har netop åbnet en restaurant, og alfabetisk nok får han først besøg af en and, der vil have andemad, fulgt af en bokser, der skal have bankekød. Hver Pixi-bog gennemgår et bogstav i alfabetet fra A til Å, og undervejs får man serveret alt fra chili, fiskefrikadeller og nudler til øller!

Nu følger så en stor, flot Vitello-bog med 28 sjove historier, én for hvert bogstav i alfabetet, i fast indbinding og stort format. Altså modsat Struganoff-Pixi-bøgerne samlet i én bog i stort format og med et ordentligt, hårdført omslag. For denne bog skal nok blive slidt både derhjemme og i skolen.

Og selvfølgelig følger der en alfabetplakat med, lige til at hænge op på væggen enten i klasseværelset eller derhjemme. Plakaten har tryk på begge sider: en, hvor bogstaverne står i pæn alfabetisk orden, og en, hvor de i ægte-Vitello-ånd står hulter til bulter.

I “Vitello – 28 historier fra A til Å” møder vi selvfølgelig Vitello, hans mor, Max, Hasse, William og Gregers. Og selvfølgelig også Kamma, der ikke er så klam længere, før hun under B som BRYLLUP meddeler Vitello: ”Du er godt klar over at hvis vi bliver ved med at være kærester, så ender det med bryllup, ikke?”

I bogen er de små fortællinger logisk nok anbragt i alfabetisk orden. Læsningen begynder derfor med A for Alfabet. Her beslutter Vitello sig for at begynde at gå i skole, og lidt ligesom for hans fjerne kusine Pippi er det et projekt, der er dømt til ikke at lykkes alt for godt.

Under C for Centeret møder læseren rigtig Vitello-logik, for: “Det er sjovere ikke at vide, hvad man skal lave i centeret, end ikke at vide, hvad man skal lave andre steder…”

Kan Mors bh mon bruges… som Drage under D? Og under E for Edderkop handler det selvfølgelig om en gigastor og klam en af slagsen. Sådan bliver det ved med en veloplagt Vitello-historie frem til Å for Åh, hvor Vitello efter at have drevet Mor til vanvid oplever den store forsoningsscene med hende.

Åhhh,” siger mor så. Men ikke på en skrap måde. Hun siger åhh på den blødeste, dejligste og rareste måde man kan tænke sig.
Ahhh,” mumler Vitello da mor giver ham en krammer.

Vi er mange, der holder af Vitello, hans mor og alle vennerne ude i rækkehuskvarteret ved ringvejen. Her er tilværelsen dejlig tryg, for ingen dag går, uden noget uforudset sker.

Som det går for Vitello under S for stuearrest, sådan har jeg det også efter endt læsning. Mor slår døren op og meddeler:

“Nok stuearrest for i dag,” siger hun, “Smut ud.”
Beklager,” pruster Vitello, ”jeg tager lidt mere stuearrest på min seng, jeg er helt færdig.”

Løjerne illustreres endnu engang af en veloplagt Niels Bo Bojesen på allerbedste måde med en streg og farvelægning, læseren er fuldt fortrolig med og glæder sig over.

”Vitello – 28 historier fra A til Å” skal nok finde vej ud i hjemmene og skolernes indskoling. Historierne kan bruges til oplæsning, en snak om fortællingen og bogstavet og senere til selvlæsning. Velkommen til endnu et skud på Vitello-stammen.

Kim Fupz Aakeson
Niels Bo Bojesen
Gyldendal

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.