Vitello fra rækkehuset ved ringvejen

‣ Forfatter: Kim Fupz Aakeson

‣ Illustrator: Niels Bo Bojesen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 129,95

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 68

‣ Sværhedsgrad: Lix 17

‣ ISBN: 9788702162424

I stedet gik han en tur og så på jorden. Engang havde han hørt om en helt almindelig dreng, der fandt 500 kr. Eller 50 kroner. Eller måske var det bare en femmer, men alligevel. Vitello havde ikke ledt ret længe, før en lille møg-unge fulgte efter ham.

Vitello bor med sin mor i et rækkehus ved ringvejen. I denne udgave har Gyldendal samlet tre historier om Vietello:  ”Vitello graver et hul”, ”Vitello møder Gud” og ”Vitello får en klam kæreste”. I ”Vitello graver et hul” har Vitello besluttet sig for at få en ny ven. Eller måske fange en. Det er faktisk ikke så nemt, men så møder han en møgunge, der hedder William. I ”Vitello møder Gud”, finder Vitello en hund som han forsøger at lokke med hjem. Det er faktisk svært. I sær da det går op for Vitello, at hunden har en ejer, der påstår, at han er Gud. Men det er næsten endnu bedre, for møder man Gud kan man vel få et ønske opfyldt? I den sidste historie ”Vitello får en klam kæreste”, flytter en ny pige ind i nr. 27. Vitello leger ellers ikke med tøser. Men denne her tøs har en hamster der er skør og Vitello har aldrig set en skør hamster før. Det bliver starten på en meget dejlig, anderledes og følelsesmæssig eftermiddag på Kammas værelse.

Niels Bo Bojesens genkendelige illustrationer er her trykt i sort/hvid. Historierne findes også i bøger hver for sig, og der er illustrationerne i farver. For læsere der kender ”Vitello-bøgerne” og deres farvelagte illustrationer, kan ikke undgå at blive lidt skuffede over disse sort/hvide kopier. I sær ikke når forsiden er prydet med en farvestrålende Vitello på knald-rød baggrund.

Vitello-bøgerne er meget populære og der er efterhånden udkommet en del om den opfindsomme dreng fra ringvejen. Denne udgave er en ”Læs selv”- udgave, hvor typografien er stor, sætningerne er ikke for lange og lange sammensatte ord er delt med en tyk prik.  Der er meget direkte tale, som gør, at sætningerne ofte er korte og overskulelige for en ung læser. Man skal dog være en ”god læser” der har knækket læsekoden, da der er flere ”finurlige” udtryk flere steder i teksten. Har man som 5-7 årig været glad for at få læst historier op om Vitello, vil man helt sikkert glæde sig over, at få mulighed for at læse historierne selv.

http://gyldendal-uddannelse.dk

Anmeldelsen er skrevet af Pia Aagesen Kleinert og Sanne Katrine Haugaard

Du kan se den enkelte anmelder her på anmeldersiden